Nær 2000 på plass i Washington for å demonstrere mot høyreradikal markering

«Unite the Right 2» markerer hvites rettigheter, ett år etter massakren i Charlottesville.

«Unite the Right 2" er organisert av Jason Kessler (midten), samme mann som organiserte den høyreradikale markeringen som endte med voldelige gatekamper mot motdemonstranter i Charlottesville for nøyaktig ett år siden.

Motdemonstrantene er langt flere enn de opp mot 400 hvite nasjonalistene som har fått tillatelse til å holde en «markering for hvites sivile rettigheter» i Lafayette Park, like over gata fra Det hvite hus.

Hvite nasjonalister marsjerer gjennom Lafayette Square i Washington under markeringen «Unite the Right 2" søndag.

«Unite the Right 2" er organisert av de samme personene som sto bak «Unite the Right»-marsjen i Charlottesville i Virginia i fjor. Den finner også sted på årsdagen for de voldelige demonstrasjonene, der den antirasistiske motdemonstranten Heather Heyer ble påkjørt og drept da en mann pløyde inn i antirasistiske demonstranter med bilen sin.

Det skjedde etter at det hadde brutt ut rene gatekamper mellom ulike borgerrettsgrupper på den ene siden og nynazister, Ku Klux Klan-tilhengere og andre rasistiske grupper på den andre.

Nærmere 2000 er på plass ved Freedom Plaza like ved Det hvite hus for å demonstrere mot en høyreradikal markering i Washington.

2000 motdemonstranter

Ved 15.30-tiden lokal tid søndag var kun et titalls hvite nasjonalister på plass ved Lafayette Park, mens drøye 2000 motdemonstranter var på plass på Freedom Plaza like ved.

– Vi vet av erfaring at det å ignorere hvite nasjonalister ikke fungerer, sa Makia Green, representant for rettighetsgruppa Black Lives Matter, til motdemonstrantene.

Mange av dem som demonstrerer mot «Unite the Right 2" mener president Donald Trump har skylda for at hvit nasjonalisme er på frammarsj igjen i USA.

Myndighetene har forberedt seg på mer uro og skjerpet beredskapen for å kunne håndtere eventuelle sammenstøt. Blant annet er det reist en labyrint av barrikader i et forsøk på å holde de to sidene fra hverandre.

President Donald Trump er ikke til stede i Washington.