Houthi-kilder: 39 drept i angrep mot skolebuss i Jemen
39 mennesker er drept og 43 er såret i et flyangrep mot en skolebuss i Jemen, ifølge en talsmann for Houthi-opprørerne. De fleste av ofrene er barn.
Ifølge Yussef al-Hadri, som er talsmann for det Houthi-kontrollerte helsedepartementet i Sana, ble skolebussen angrepet av fly fra den saudiledede koalisjonen. De fleste ofrene er ifølge Hadri under 15 år gamle.
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bekrefter at det har vært et flyangrepet mot en buss med barn og skriver på Twitter at et av deres sykehus i området har mottatt «flere titall drepte og sårede».
I en pressemelding skriver Røde Kors at 29 av de drepte er barn.
Innbyggere i området forteller at busen var full av barn og unge på vei til sommerskole da den ble angrepet nær Dahyan-markedet i Saada-provinsen, der Houthi-bevegelsen står sterkt.
Katastrofale tilstander
Over 60.000 mennesker er drept eller såret siden Saudi-Arabia med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.
Krigen har gitt katastrofale følger og drevet millioner på flukt. 22 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp utenfra, og 8 millioner av dem lever ifølge FN nå på randen av hungersnød.
Halvparten av Jemens skoler og sykehus er bombet i grus, og Saudi-Arabia har innført blokade som gjør det svært vanskelig for omverdenen å komme landets befolkning til unnsetning.
FNs generalsekretær António Guterres har betegnet Jemen som verdens verste humanitære krise.
Krigsforbrytelser
Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.
Saudi-Arabia avviser kritikken og la i fjor fram en rapport som slo fast at samtlige mål som var bombet til da, med unntak av tre, var «legitime militære mål».
Rapporten anklaget Houthi-opprørerne for bevisst bruk av skoler, fabrikker, sykehus og andre sivile mål til våpenlagre og kommunikasjonssentre.
- Her er tre mulige scenarioer for Jemen: Fortsatt krig, kaos og humanitær katastrofe er dessverre Jemens mest sannsynlige fremtid – men det finnes håp
Propaganda
Menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier avviste rapporten som «ensidig propaganda», og det samme gjorde norske diplomater i Saudi-Arabia.
– Rapporten er en del av den intense informasjons- og propagandakrigen som føres regionalt og internasjonalt og hvor koalisjonsstyrkene hevder å holde seg godt innenfor internasjonal humanitærrett, slo de fast i et notat NTB fikk tilgang til.