Verden

Sverigedemokraterna (SD) inspireres av Frp. Men hvor like er de to partiene?

Skal vi tro meningsmålingene, kan Jimmi Åkesson gjøre et brakvalg 9. september. Han vurderer å «ta en Frp» og strebe etter regjeringsmakt, men kan han følge Siv Jensens oppskrift?

  • Sandra Mørkestøl

– Frp viser at man ikke trenger å tilhøre en blokk for å klare å komme i regjering, sa Jimmi Åkesson da han møtte Aftenposten på torgmøte i Värnamo i Småland mandag.

Partiet hans har gjort det godt gjennom hele valgkampen, og hvis man skal stole på meningsmålingene, kan Sverigedemokraterna få over 20 prosent av stemmene søndag 9. september.

Aftenposten møtte Jimmie Åkesson da han holdt torgmøte i Värnamo i Småland.

– Mange mener at partier som SD og Frp bør inn i regjering ettersom det vil vise at vi ikke duger, og så blir man kvitt oss, sa Åkesson.

– Frp er et eksempel på det stikk motsatte. Det har gått utmerket, og de ble gjenvalgt.

Til nå har ingen partier i svensk politikk ønsket et samarbeid med Sverigedemokraterna, og Åkesson er usikker på om han ønsker å sitte i regjering dersom partiet vokser og får mer makt.

– Vi har ingen lojalitet til hverken den ene eller den andre blokken. Vi er bare lojale mot velgerne våre.

Ledelsen i Frp har ved flere anledninger tatt avstand fra Sverigedemokraterna. Så hva er egentlig forskjellene og likhetene mellom de to partiene? I videoen i toppen av artikkelen får du noe av svaret.

Les også

  1. Utskjelt, utestengt og undervurdert

Les mer om

  1. Valget i Sverige
  2. Politikk
  3. Sverigedemokraterna
  4. Siv Jensen
  5. Svensk politikk
  6. Aftenposten