Verden

Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Barcelona

I Barcelonas gater var det lørdag formiddag sammenstøt mellom politistyrker og separatister under nye demonstrasjoner.

I Barcelonas gater var det lørdag formiddag sammenstøt mellom politistyrker og separatister under nye demonstrasjoner.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Katalanske separatister hadde samlet seg i sentrum av Barcelona til en motdemonstrasjon mot en gruppe demonstranter som krevde høyere lønn for det spanske politiet, som er svært upopulære blant katalanerne.

Under den omstridte folkeavstemningen i oktober i fjor ble politistyrkene observert mens de sparket og slo folk som forsøkte å ta seg til valglokalene. Dette bidro spesielt til katalanernes misnøye med det spanske politiet.

Lørdagens opptøyer ble raskt fysiske, og enkelte separatister kastet lilla maling på politidemonstrantene. Demonstrantene kastet også gjenstander på politiet, noe som førte til at politiet slo med batonger for å holde demonstrantene tilbake.

  • 4 spørsmål og svar om konflikten: Derfor er striden mellom Madrid og Barcelona eksplosiv
I Barcelonas gater var det lørdag formiddag sammenstøt mellom politistyrker og separatister under nye demonstrasjoner.

Oppfordret til ro

– Jeg vil oppfordre til ro. Denne byen har alltid forsvart retten til å uttale seg fritt, sier byens ordfører Ada Colau til Catalunya Radio.

Separatistene fylte et torg i sentrum av byen, og mange hadde også overnattet der fra kvelden før for å tvinge politidemonstrasjonen til å forandre ruten sin.

Mandag er det nøyaktig ett år siden den omstridte folkeavstemningen hvor katalanerne stemte for å løsrive seg fra Spania. Stemningen i byen har vært spent de siste ukene, med store og hyppige demonstrasjoner, spesielt med krav om løslatelse av de separatistiske politikerne som sitter fengslet i spanske fengsler.

Fengsel og eksil

Krisen i Catalonia kulminerte i oktober i fjor da regionforsamlingen erklærte uavhengighet fra Spania. Det førte til at Spania avviklet regionens selvstyre.

Flere separatistledere sitter fengslet, mens den tidligere regionpresidenten Carles Puigdemont er i eksil i Belgia.

Tidligere denne måneden demonstrerte om lag en million katalanerne i Barcelonas gater på katalanernes «nasjonaldag» Diada for å vise sin støtte til kampen for uavhengighet.

Les mer om

  1. Folkeavstemning
  2. Catalonia
  3. Spania