- Frykter at politisk konflikt kan blusse opp
Norges Røde Kors frykter konsekvensene dersom mat og nødhjelp ikke kommer raskt nok frem på Filippinene.
— Jeg har sett rapportene, og mange steder er det en desperat situasjon, sier fungerende utenlandssjef i Norges Røde Kors, Mattis Raustøl til Aftenposten.
Han frykter konsekvensene dersom nødhjelp og mat ikke rekker frem i tide.
— Store deler av Filippinene har vært og er fortsatt preget av konflikter og politisk ustabilitet. Kombinasjonen av politiske spenninger og desperate mennesker er potensielt utfordrende, sier Raustøl.
2000 savnet
Et av områdene som historisk har vært sete for politisk ustabilitet, er øya Samar.
2000 mennesker er savnet på øya, og minst 300 er omkommet. I alt fryktes 12.000 mennesker å ha omkommet etter at tyfonen raste innover øystaten fredag.
— Dette er et vanskelig tilgjengelig område som historisk har vært ustabilt, sier Raustøl.
På naboøya Leyte, fryktes det at minst 10.000 personer er omkommet, ifølge myndighetene på Filippinene.
Plyndrer for å finne mat
Søndag sendte president på Filippinene, Benigno Aquino, 300 spesialstyrker og politifolk til byen Tacloban på denne øya etter rapporter om at lastebiler med nødhjelp ble angrepet og plyndret.
Byen, med 220.000 innbyggere, er fullstendig rasert etter tyfonen.
– Folk blir voldelige. De plyndrer forretninger og kjøpesentre bare for å finne mat, ris og melk. Jeg frykter folk vil drepe hverandre på grunn av sult i løpet av uka, sier læreren Andre Pomeda til nyhetsbyrået AFP.
Ifølge filippinsk Røde Kors står kriminelle gjenger bak angrepene.
Men talsperson for Redd Barna, Lynette Lim, skriver i en e-post til NTB at det er lite rettshåndhevelse i det hele tatt ettersom politiet selv prøver å ivareta sine egne familiers behov.
Sendte lastebiler med hjelp
Røde Kors på Filippinene hadde søndag kveld sendt avgårde 15 lastebiler med nødhjelpsutstyr, men det er usikkert når transporten vil kunne nå frem til de trengende.
- Det er mye vi ennå ikke vet. Kommunikasjonen er dårlig, og det er vanskelig å få ut informasjon. Skader på Røde Kors' kontorer på Filippinene har gjort arbeidet ekstra vanskelig, sier Raustøl.
I tillegg melder internasjonale hjelpeorganisasjoner at lagrene av nødhjelpsutstyr på Filippinene er redusert. Årsaken er at mye ble brukt under det store jordskjelvet i Bohol-provinsen forrige måned.
330.000 uten hjem
Over 330.000 mennesker er hjemløse og drevet på flukt etter tyfonen. Anslagsvis 4,3 millioner er rammet av tyfonen i 36 provinser, ifølge FN-organisasjoner på Filippinene. Blant dem er 1,7 millioner barn.
Det er prekær mangel på mat og vann, melder flere internasjonale hjelpeorganisasjoner.
Verdens matvareprogram opplyser at de har fløyet inn 40 tonn med mat, som rekker til 120.000 mennesker i én dag samt nødhjelps- og telekommunikasjonsutstyr.
I løpet av de neste dagene sendes det inn nødhjelp fra Røde Kors' lager i Kuala Lumpur. Utstyret inneholder blant annet 10.000 presenninger, 20.000 sammenleggbare vannkanner, 4700 pakker med hygieneartikler, vanntanker og to store midlertidige lagerhaller.
Norge gir penger verdt 20.000 telt
Norge har gitt 20 millioner kroner i umiddelbar humanitær bistand til Filippinene, kanalisert gjennom FN, Røde Kors og andre humanitære organisasjoner. For å gi et bilde på hvor mye dette er, anslår Raustøl at pengene vil rekke til rundt 20.000 telt.
— Vi er glad for at norske myndigheter såpass tidlig har gått ut og sagt at de vil gi penger. Heldigvis er Norge ikke det eneste landet som kommer til å bidra. 1000 telt koster rundt 1 million kroner å sende. Det er klart at det på sikt vil koste mye å gjenoppbygge det som er rasert. Nå er fokuset på å redde liv, få ut vann og medisiner og hindre sykdomsspredning, sier han.