Verden

USAs spesialutsending mot IS trekker seg

Brett McGurk, USAs utsending til den amerikanskledede koalisjonen mot IS, trekker seg.

USA sin spesialutsending for koalisjonen mot IS, Brett McGurk, trekker seg i protest mot at de amerikanske styrkene skal trekkes ut av Syria. McGurk besøkte Oslo Forum i juni i fjor. Her hilser han på daværende utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • og NTB

Oppsigelsen ble levert til utenriksminister Mike Pompeo fredag.

McGurk trekker seg i protest mot president Donald Trumps beslutning om å trekke ut de 2.000 amerikanske soldatene i Syria. Spesialutsendingen sa for bare få dager siden at det ville være uforsvarlig å tro at IS er nedkjempet og trekke ut de amerikanske soldatene.

Trump selv reagerer på oppsigelsen i en rekke twittermeldinger.

– Brett McGurk, som jeg ikke kjenner, ble utnevnt av president Obama i 2015. Han skulle forlate posten i februar, men han sa nylig opp. Er han ute etter oppmerksomhet? Fake News gjør en så stor greie ut av en ikke-sak! skriver Trump.

– Hadde noen andre enn deres favorittpresident, Donald J. Trump, kunngjort at våre soldater får vende hjem glade og friske etter å ha beseiret ISIS i Syria, ville den personen blitt den mest populære helten i USA. Men ikke når det er meg, for da blir jeg heller angrepet av Fake News-mediene. Galskap! legger han til. ISIS er et annet navn på ekstremistgruppen IS.

McGurk skriver i sin avskjed at IS var på vikende front, men fortsatt ikke bekjempet. Om uttrekningen kommer for tidlig, vil områdene stå igjen i den samme situasjonen som det var den gangen IS fikk fotfeste opprinnelig.

Spesialutsendingen i koalisjonen mot IS mener at kampen isteden burde styrkes nå som man er i innspurten å bekjempe terroristgruppa.

Nyheten om at spesialutsendingen trekker seg kommer bare dager etter at USAs forsvarsminister Jim Mattis trakk seg. Årsaken til at Mattis ga seg som forsvarsminister, skal være president Donald Trumps beslutning om at han vil trekke ut de 2.000 amerikanske soldatene i Syria.