Verden

Brende gir 265 millioner til Clinton-prosjekt

Utenriksminister Børge Brende trapper opp den norske innsatsen for rene kokeovner. - Dette er et veldig konkret prosjekt som gjør livet lettere for fattige kvinner og jenter, sier han.

- Dette er et veldig konkret prosjekt som gjør livet lettere for fattige kvinner og jenter, sa Børge Brende fra talerstolen fredag, mens Hillary Clinton satt en meter unna og smilte til den norske utenriksministeren.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Norge har fra før gitt 100 millioner kroner til Global Alliance for Clean Cookstoves, et prosjekt som ble startet av Hillary Clinton i 2010, da hun var USAs utenriksminister.

Fredag kunngjorde utenriksminister Børge Brende at Norge legger ytterligere 40 millioner dollar (rundt 265 millioner kroner) på bordet for Clinton-prosjektet.

— Også her vil Norge være en pålitelig partner, sa Brende fra talerstolen mens Clinton satt en meter unna og smilte til den norske utenriksministeren.

Dårlig inneklima bidrar direkte til fire millioner dødsfall hvert år, ifølge organisasjonen, hovedsakelig på grunn røyk fra ildsteder i huset.

Snakket med Clinton om Russland og nordområdene

Ved å satse på rene kokeovner - målet er 100 millioner innen 2020 - håper Brende, Clinton og de andre partnere at de kan redusere antallet dødsfall dramatisk.

— Vi har sett resultater som endrer liv og som redder liv. Dette er et veldig konkret prosjekt som gjør livet lettere for kvinner og jenter, som er de som i hovedsak rammes av dårlig inneluft, sier Brende.

Han legger til at tiltaket også vil spare fattige mennesker fra tiden og arbeidet som ligger i å hente fyringsved til ovnene sine.

Brende rakk også et møte med Clinton i kjølvannet av kokeovnkonferansen, der de to blant annet diskuterte situasjonen i Iran, Afghanistan og i nordområdene.

— Hun er veldig opptatt av nordområdene, og sendte et sterkt signal om at Putins folkerettsbrudd i Ukraina ikke kan aksepteres. Hun sa at det er viktig at vi står sammen, at vi støtter opp om den nyvalgte ukrainske regjeringen og presidenten. Hun sa at hun er bekymret over at dette kan eskalere også i nordområdene, sier Brende.

De fikk også snakket om situasjonen i Irak og Syria, ifølge utenriksministeren.

Brende takket Clinton fra podiet

Hillary Clinton regnes som en svært sannsynlig kandidat ved presidentvalget i 2016, og Børge Brende har opparbeidet et godt arbeidsforhold til den tidligere førstedamen og utenriksministeren.

Fra podiet i New York på fredag sørget han også for å takke henne for hennes "visjonære lederskap" i kampen for å sikre rene kokeovner til fattige mennesker i utviklingsland.

Han gjorde det derimot helt klart at Clintons deltakelse på fredagens konferanse på ingen måte var grunnen til at han reiste over Atlanterhavet for en 24-timerstur.

— Nei, dette handler utelukkende om at vi ønsker å støtte et prosjekt som vi har stor tro på, sier han.

Aftenposten forsøkte å få Clinton i tale utenfor konferansesalen, men hun ønsket ikke å gi noen kommentar.