Verden

Martin Schulz trekker utenriksminister-kandidatur i tysk regjeringsdrama

Martin Schulz opplyser at han likevel ikke er aktuell som Tysklands nye utenriksminister.

Martin Schulz blir likevel ikke Tysklands nye utenriksminister.
  • og NTB

– Jeg erklærer herved at jeg ikke kommer til å gå inn i regjeringen, og jeg håper virkelig at det vil føre til en slutt på persondebatten internt i SPD, sier Schulz i en uttalelse fredag.

Kunngjøringen kommer etter at flere personer i partiledelsen hadde gitt uttrykk for sterk misnøye med Schulz.

Martin Schulz hadde tidligere både avvist et nytt regjeringssamarbeid med kristendemokratene og utelukket at han selv kom til å bli minister.

Men denne uken ble Schulz enig om en ny storkoalisjon mellom SPD og kristendemokratene i CDU og CSU, i tillegg til at det ble klart at han selv ønsket posten som utenriksminister.

Da koalisjonsavtalen ble lagt fram, skal Schulz ifølge tysk presse ha varslet partiet om at han går av som partileder. Det er dermed usikkert hvilken framtid han vil ha i partiet.

Kritikk fra Gabriel

Blant dem som har vært kritisk til Shculz, er sittende utenriksminister Sigmar Gabriel, også han fra SPD.

– Det som er igjen, er skuffelse over hvor liten respekt det finnes i Det sosialdemokratiske partiet for de avtaler vi har inngått med hverandre, og hvor lite en persons ord teller, sa Gabriel fredag.

Kort tid etter opplyste SPD at Schulz likevel ikke blir utenriksminister, men da var skaden alt skjedd.

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel (bildet) misliker sterkt at partikollegaen Martin Schulz forsøkte å frata ham posten som utenriksminister. Foto: AP / NTB scanpix

– Likte jobben

– Jeg satte pris på å bli utenriksminister, og folk synes tilsynelatende at jeg har gjort en god og vellykket jobb. Jeg beklager at folks anerkjennelse av jobben jeg gjør, tydeligvis ikke betyr noe som helst for SPD-ledelsen, sa han videre.

Les også

Kommentar av Therese Sollien: Slik raknet Merkels plan

En meningsmåling som ble utført for rikskringkastingen ARD tidligere i februar, viser at 57 prosent av velgerne er fornøyd med Gabriels innsats. Men selv om han er en av Tysklands mest populære politikere, har han ikke fått noen ministerpost i det som ligger an til å bli Merkels fjerde regjering.

Regjeringsavtalen som ble inngått denne uken, må imidlertid først gjennom en uravstemning i SPD før regjeringen kan bli en realitet.

Skuffelse fra flere hold

Gabriel er ikke den eneste som er skuffet over resultatet av regjeringsforhandlingene. I Merkels eget parti CDU er det skarpe reaksjoner på at partiet må gi fra seg det viktige finansdepartementet til SPD.

Og i den østlige delen av landet har mange klaget på at Merkel er den eneste politikeren fra det tidligere Øst-Tyskland i den nye regjeringen.

I SPDs ungdomsorganisasjon er det også sterk motstand mot at partiet vil gå i regjering selv om det i september gjorde sitt dårligste valg siden 1949. Sosialdemokratene fikk 20,5 prosents oppslutning.

Ifølge leder Kevin Kühnert kommer ungdomsfløyen til å oppfordre partiets over 460.000 medlemmer til å stemme nei i uravstemningen om regjeringsavtalen, som skal holdes fra 20. februar til første helg i mars.

Les også

  1. Aftenposten mener: Storkoalisjon er det ansvarlige valget

  2. 136 dager etter valget kan Merkel endelig presentere regjeringsavtalen. Dette vil den bety for Tyskland og Europa.

  3. Gjennombrudd i regjeringssamtalene i Tyskland

Les mer om

  1. Valget i Tyskland
  2. Martin Schulz
  3. SPD
  4. CDU