Verden

Norsk politi bedt om å bistå i Madeleine-etterforskningen

OSLO/LONDON (Aftenposten) Det bekrefter Kripos overfor Aftenposten.

Denne mannen er av stor interesse for etterforskerne i Madeleine-saken. Nå kan politiet ha fått navnet hans. Foto: HANDOUT

  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Denne uken gikk etterforskerne ut med fantomtegninger av flere menn som ble observert rundt den portugisiske ferdigleiligheten der McCann-familien ferierte da deres eldstedatter forsvant 3. mai 2007.

Frem til nå har politiet antatt at Madeleine forsvant klokken 21.15 den aktuelle kvelden, fordi en av McCann-foreldrenes venner observerte en mann bærende på en pysjamaskledd liten jente på dette tidspunktet. Nå er denne mannen sjekket ut av saken, og dette endrer tidslinjen og etterforskernes bilde av hva som skjedde den kvelden hun forsvant.

Kontaktet norsk politi

Politiet er nå interessert i å komme i kontakt med flere menn observert i området i perioden etter kl.21.15, og spesielt en mann observert av to uavhengige vitner.

Britisk politi har gått ut med en fantomtegning av mannen. Han beskrives som mellom 20-40 år, hvit, normalt bygget og av middels høyde. Han har kort brunt hår og er glattbarbert.

Nå bekrefter norsk politi at de er blitt kontaktet av britisk politi med forespørsel om bistand i etterforskningen.

Kripos er svært tilbakeholdne med informasjon om innholdet i denne forespørselen.

— Vi kan kun bekrefte at vi har svart på en henvendelse fra Metropolitan Police om bistand. De har gitt uttrykk for at de ønsker å

svare på spørsmål rundt dette selv, sier kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til Aftenposten.

Det var VG Nett som først omtalte at også Kripos var blitt kontaktet.

Også dansk politi kontaktet

- Oppfatter dere dette som en rutinemessig henvendelse?

— Vi kan ikke si noe utover det å bekrefte at vi har blitt kontaktet, sier Sandal til Aftenposten.

Les også

Mann knyttes til fantombilder i Madeleine-saken

Hun ønsker heller ikke å oppgi hvilke ressurser Kripos vil sette inn i et eventuelt etterforskningsarbeid.

Metropolitan Police (Met) bekrefter til Aftenposten at de er i kontakt med Kripos, samt flere andre lands politi.

— Vi har for øyeblikket 30 internasjonale forespørsler, 31 inkludert Portugal, i ulike land for å følge opp informasjonsforespørsler vedrørende telefoner brukt i Praia da Luz på det aktuelle tidspunktet, sier Met-talsmann Eddie Townsend i en e-post til Aftenposten.

Ifølge NRKs opplysninger ønsker britisk politi å komme i kontakt med konkrete nordmenn som skal ha oppholdt seg i området der treåringen forsvant i 2007.

Met kjenner disse personenes telefonnummer, og ønsker bistand for å komme i kontakt med dem. Disse normennene kan ha relevant informasjon i saken.

Da politiet gikk ut med fantomtegningen i avisene og i det direktesendte BBC-programmet Crimewatch mottok de en rekke tips fra publikum. To av dem skal ha navngitt personen.

Flere hundre avhørt

Madeleine McCann forsvant fra ferieleiligheten i Portugal der hun lå og sov med sine to yngre tvillingsøsken i 2007. Foreldrene spiste middag med venner på en tapasrestaurant et par hundre meter unna, og var jevnlig innom rommet for å sjekke om alt var i orden.

Da moren kom til rommet like etter klokken 22 var vinduet åpent og Madeleine borte.

I gårsdagens BBC-intervju sa McCann-foreldrene at de fortsatt tror og håper at det er mulig å finne igjen datteren, og at de støtter seg til andre historier om unge barn som kidnappes og senere kommer til rette. Etterforskningen i det som har blitt en av verdens mest kjente forsvinningssaker har involvert en rekke land. 442 personer er blitt avhørt, og 41 mulige mistenkte er identifisert.

Les også

  1. Ny hovedmistenkt i Madeleine-saken

  2. Nye spor i Madeleine-saken

  3. Britisk politi: Tidslinjen må forandres

  4. Offentliggjør bilde av Madeleine McCann-mistenkt

  5. Britisk politi gjenåpner Madeleine-etterforskning

Til venstre er et bilde av Madeleine McCann før hun ble bortført, mens bildet til høyre er et datagenerert bilde av hvordan politiet mener Madeleine ville sett ut i dag. Foto: AP Photo/Metropolitan Police/Teri Blythe