Nyhetsanalyse: Når Frode Berg står i buret ved siden av meg, er vi som små brikker i FSBs spill

MOSKVA (Aftenposten): Frode Berg er i klørne på et skakkjørt russisk maktapparat. Nordmenn flest kan ikke forestille seg hva det innebærer.

På bildet får Frode Berg tilsnakk av en russisk politimann i buret i Lefortovo-domstolen 23. januar fordi han prøver å snakke til de to norske journalistene som var til stede, fra Aftenposten og NRK. Fengslingsmøtene er stengt, men opplesningen av dommen er offentlig.
  • Per Anders Johansen

Sist jeg ventet på gangen utenfor rettssal 4 i Lefortovo-domstolen i Moskva, satt en sliten, fortvilet advokat ved siden av meg.

Han sukket tungt mens han ventet på at hans klient skulle komme med tungt bevoktet bil fra fengselet, for deretter å bli ført inn i håndjern av væpnede vakter og satt i buret foran dommeren.

Sakene behandles i rekordfart, og alle vet utfallet på forhånd. Her er alle skyldige.

– Her finnes det overhodet ingen menneskelighet, sa han.

Torsdag er det Bergs tur.

Fra fengslingsmøtet 13. mars i Moskva, hvor Frode Berg får vite at han må sitte frem til 5. mai i fengselet til den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Torsdag blir fengslingen forlenget på nytt.

Slik er det i FSBs klør

Frode Berg har i snart fem måneder våknet opp hver morgen i en trang og mørk tomannscelle på 7,9 kvadratmeter i Lefortovo-fengselet.

Med unntak av sporadiske besøk fra advokaten og ambassaden, er hans hverdag preget av fullstendig isolasjon, stillhet og uvisshet.

Selv hans russiske medfanger klager på svært dårlige forhold.

De siste månedene har adskillig tøffere typer enn Berg brutt sammen i fengselet til den russiske sikkerhetstjenesten – FSB.

– Hvordan er dette mulig å leve slik, spurte to av de nye fengselskameratene til Frode Berg, ifølge Kp.ru 30. mars.

De to sterke, topptrente og veldig rike Magomedov-brødrene vokste opp i et beinhardt gatemiljø i Dagestans hovedstad og overlevde Moskvas mafiakriger på 1990-tallet.

Selv for dem ble møtet med Lefortovo en stor påkjenning.

– Det er ikke noe varmtvann i vasken i cellen. I reglene står det at du kan dusje i fellesbadet bare en gang i uken, sa en av brødrene, som hevdet forholdene var dårligere enn i den sovjetiske hæren.

Det toppsikrede Lefortovo-fengselet i Moskva, hvor Russlands fremste fanger sitter arrestert mens de er under etterforskning av FSB.

Det tok knapt to uker før FSB fikk de dagestanske brødrene til å baksnakke hverandre.

– Jeg fryser i cellen hver natt, forteller en annen av Bergs medfanger til flere russiske medier – den korrupsjonsanklagede lederen for republikken Mari El, Leonid Markelov.

Besøksinngangen til Lefortovo-fengselet i Moskva, hvor Frode Berg har vært fengslet siden 5. desember, anklaget av FSB for spionasje.

Rettssikkerhet på russisk vis

Hensikten med Bergs lange opphold i Lefortovo-fengselet har vært å få en slik innrømmelse som han ga til Dagbladet 22. april.

Berg sto imot presset lenge.

  • Han satt tre uker i isolasjon før han fikk møte en advokat første gang, 26. desember i fjor. Da hadde hans forsvarere ennå ikke fått se dokumentene som lå til grunn for spionanklagen.
  • Deretter tapte Berg i loddtrekningen som avgjør når russiske forsvarere får møte fangene i FSB-fengselet. Dermed gikk ytterligere to uker før Berg fikk snakke med sin forsvarer.

Hvorfor er dette viktig å huske?

Det betyr at alt du leste om Berg-saken første måned, baserte seg på udokumenterte anklager fra FSB, en anonym russisk nettartikkel og imponerende mye synsing.

Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov på stedet hvor Berg ble arrestert 5. desember med 3000 euro i to konvolutter.

En innrømmelse med FSB på ryggen

Bergs uttalelser om at han ble sendt til Moskva av norsk etterretning, har med god grunn skjøvet oppmerksomheten vekk fra cellen i Lefortovo til E-tjenestens kontorer på Lutvann.

For Berg var dette hans eneste lille mulighet til å prøve å få FSB til å behandle saken raskere. Nå kan etterforskningen avsluttes og en dom falle raskt, hvis Russland ser seg tjent med det.

Alt Berg og hans forsvarere sier, må sees i lys av det skakkjørte, brutale russiske rettssystemet Berg er fanget i.

For FSB var det viktig å få en innrømmelse fra Berg i full offentlighet. Dermed har Russlands etterretningstjeneste påført sin lille norske rival et betydelig omdømmetap.

Derfor fikk Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov ta med et utkast av Dagbladets artikkel inn i det strengt bevoktede fengselet onsdagen før nyheten sprakk, slik at Berg kunne lese og godkjenne saken.

FSB gir ikke slik spesialservice uten grunn.

Bare to alternativer for Berg nå

Torsdagens avgjørelse i Lefortovo-domstolen gir oss en pekepinn om hvor lang tid det vil gå før Berg slipper fri:

  1. Bergs advokater håpet først på en løsning før sommeren, hvor Russland som en humanitær gest ville slippe 61-åringen hjem før fotballfesten. Nå snakker de om tidligst utpå senhøsten.
  2. Velger domstolen å forlenge fengslingen til 5. august, betyr det at en rettssak tidligst vil komme i september.

Først når dommen har falt, kan hestehandelen begynne for alvor.

Når lyset slås av i cellen i Lefortovo i kveld, er ikke Berg først og fremst en mislykket etterretningskurer, men en ensom, isolert og redd mann.

Han er fullstendig i klørne på et Russland som vil vise seg som mektigere enn landet egentlig er.

Det tragiske er at Kreml tror slik oppførsel får oss til å respektere Russland mer.