Verden

Landingsplassen er symbolet på Ukrainas største problem

KIEV (Aftenposten) En ødelagt park og en ubrukt helikopterplattform er et av symbolene på korrupsjonen som herjer Ukraina og som fører til at folket i et av Europas største land ikke tror på politikerne sine.

Her lå Kievs vakreste parker med utsikt over Dnjepr. Politikerne i parlamentet valgte i stedet å bygge helikopterplattform til presidentens luksushelikoptre.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Den utbredte korrupsjonen lammer Ukraina politisk: Kievs nye politikerne har i likhet med forgjengerne minimal tillit i befolkningen.

— For meg er parlamentet et levende symbol på korrupsjonen som ødelegger dette landet, sier Daria Kaleniuk.

Hun og hennes lille gruppe kolleger i Senteret mot korrupsjon har avslørt en lang liste korrupte politikere. Korrupsjon for 500 millioner kroner er avslørt av dem alene. Ukraina er på 144. plass av 176 land på Transparency Internationals liste for 2012. Det er på nivå med for eksempel Den sentralafrikanske republikk og Bangladesh.

— Vårt viktigste våpen i kampen mot Russland er å stoppe korrupsjonen, sier hun.

Per Anders Johansen og Jan T. Espedal er Aftenpostens team i Ukraina.

Ved siden av nasjonalforsamlingen lå en av Kievs vakreste, historiske parker med utsikt over elven Dnjepr, hvor norske vikinger og sagakonger seilte opp og ned for tusen år siden.

Les også:

Les også

Er vi et nytt land?

Parken ble hugget ned, og opp kom en gigantisk helikopterplattform for 500 millioner kroner, slik at den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj og andre politikere kunne lande i sine nye luksushelikoptre.

Regningen ble betalt av skattebetalere i et land hvor en pensjonist må leve på 500 kroner i måneden.

Den ødelagte parken med denne bortkastede plattformen er bare et av svært mange eksempler på hvordan korrupsjonen har svekket statsmakten i et av Europas rikeste og mest folkerike land.

Tre av fire mennesker i Ukraina, enten de bor i øst eller vest, har svært liten tillit til politikerne i parlamentet.

Skandalelover

Politikerne i parlamentet vedtok i 2012 en egen lov nr. 9634, som slo fast at alle statlige selskap ikke var omfattet av loven om åpne anbud. Dermed måtte offentlige kunne innkjøp for 270 milliarder kroner årlig – 70 prosent av statlige og regionale innkjøp – skje uten konkurranse.

Dette utnyttes nå av pro-russiske opprørere i øst, med støtte fra Putin og russisk etterretnings— og progagandakrig.

— Parlamentet har vært nøkkelen til korrupsjonen og monopoliseringen av næringslivet. De har innført regler som har sikret noen enorme verdier, sier Kaleniuk.

Les også:

Les også

Forhatte massemordere i Kiev. Hylles som helter i Øst-Ukraina.

På kontoret til Daria og hennes kolleger henger store, kompliserte kart, som viser intrikate nettverk av europeiske banker, stråselskaper og skatteparadis.

- Politikerne er de samme. De har vedtatt regler som skaffet dem enorme verdier, sier korrupsjonsjegeren Daria Kaleniuk. Mens parlamentet i Ukraina diskuterer krisetiltak for å hindre borgerkrig, demonstrerer rasende, maskerte ultras fra fotballklubben Dynamo mot at cupfinalen mellom Dynamo og Donetsk gikk for tomme tribuner.

— De samme menneskene sitter der fortsatt. Den gamle opposisjonen som nå har makten, er en del av det samme problemet, sier Kalniuk.

Den nye midlertidige regjeringen har utnevnt flere oligarker til guvernører i øst i håp om at deres penger, makt og private hærer skulle stoppe opprøret.

Korrupsjonens eksempler

Ukrainere behøver ikke lete lenge for å finne eksempler på hvorfor Ukraina er et av verdens mest korrupte land. Her er noen:

1) Den griske politikeren fra Luhansk

Oleksandr Jefremov leder Regionspartiet i parlamentet. Ved siden av driver han omfattende private forretninger. Hans selskaper Industrial Group og TBM Holdings registrert i Nevada i USA og De britiske jomfruøyene har tjent milliarder på salg av varer og tjenester til Luhansk.

Her har Jefremov vært guvernør. Under hans styre ble barnedødeligheten tredoblet i distriktet. 60 prosent av økonomien i det som i dag er et opprørsfylke, er svart.

2) Stjal medisin-penger

HIV/Aids, tuberkulose og gulsott har økt i Ukraina, og det er behov for medisiner. Parlamentet og ansatte i Helsedepartementet innførte en ordning som gjorde det mulig å svindle store beløp. I samarbeid med leverandører kjøpte de medisiner til overpris og tok mellomlegget. Flere er nå tatt etter at ukrainske journalister avslørte svindelen.

Les også:

Les også

Her erklæres et nytt land i Europa

3) Storstilt olje— og energisvindel

Flere av politikerne, særlig presidentkandidat Julia Timosjenko, ble svært rike på obskure olje- og gassavtaler. Politikerne samarbeidet med mellommenn mellom Russland og Ukraina, sikret seg monopolkontrakter og stakk avgårde med enorm provisjon.

Oljeselskapet Naftogaz og Energidepartementet svindlet millioner ved å kjøpe en oljeplattform til dobbel pris.

Opprøret i Ukraina, både i her på Maidainplassen i Kiev i vest og i de østlige områdene, har det til felles at en stor del av befolkningen er lut lei av politikerne og oligarkene som har har gjort Ukraina til et av verdens mest korrupte land

4) Bringebær-svindelen

Politikernes og departementenes statsdrevne kantiner ble avslørt i den såkalte «bringebær-svindelen». De kjøpte inn bringebær for 700 kroner pr. kilo, ti ganger høyere enn markedspris. Regningen fikk skattebetalerne, mens mellomlegget ble fordelt mellom svindlerne.

5) Livsfarlige skolebusser

I 2010 kjøpte Utdanningsdepartementet inn skolebusser. Vinneren ble det dyreste selskapet, Kherson-selskapet AntoRus, som solgte farlige, kinesiskbygde busser.

Begrunnelsen var at konkurrenten ikke hadde fått en vandelsattest fra politiet. 17 millioner kroner ble overført til AutoRus, og dagen etter betalte buss-selskapet 5 millioner kroner til seks falske underselskaper styrt av politikere og byråkrater. En av de nye bussene begynte å brenne og barna i bussen slapp så vidt unna.

6) 500.000 dollar for en politiker

Parlamentariken Roan Zabzalijuk sa han fikk 500.000 kroner for å skifte partigruppe i nasjonalforsamlingen, samt en ekstralønn på 20.000 dollar. Reformpartiet, som betalte ham, hevdet at han led av en svært alvorlig sykdom, og at partiet kun hadde gitt han penger for å kunne gjennomføre en operasjon i Israel.

Styrer fortsatt

Mens Aftenposten og Daria Kaleniuk besøker parlamentet, sitter de samme politikerne i nok et krisemøte for å stoppe borgerkrigen. Den ene politikeren etter den andre tar ordet. De snakker om «tillit» og et «samlet Ukraina». En politiker anbefaler internettmøte mellom ungdommer i Lviv og Donetsk, slik at de «kan forstå hverandre». Andre foreslår økt selvstyre. Noen vil styrke den militære innsatsen.

I mellomtiden fortsetter krigshandlingene i flere byer i øst, hvor opprørerne har opprettet «folkerepublikker» etter tvilsomme folkeavstemninger. De har støtte i store deler av befolkningen.

Les også:

Les også

Her er Europas nye «Folkehær»

Foran det viktige presidentvalget blir politikere angrepet og valgfunksjonærer bortført. Alt tyder på at det blir umulig å gjennomføre et normalt presidentvalg i områdene opprørerne kontrollerer.

— Oligarkene i Ukraina sender sine fascister mot oss, roper en av flere talere fra barrikadene foran opprørernes hovedsete i Donetsk.

— De er manipulert. Putin og hans oligarker er enda verre, sier Daria Kaleniuk i Kiev.

- Hvordan påvirker krigen i øst ditt arbeid mot korrupsjon?

— Det blir vanskeligere. Politikerne bruker krisen i øst som unnskyldning for ikke å vedta lover mot korrupsjon, sier hun.

I forrige uke ble flere lovforslag mot korrupsjon nedstemt eller utsatt.

— Krigen mot Russland kan bare vinnes når vi endrer spillereglene, og viser at vi er bedre, sier Kaleniuk.

Les mer om

  1. Ukraina