Hele onsdag kom folkets stille hyllest til den avdøde prinsen til synes, i form av blomsterbuketter utenfor Fredensborg Slott, der han døde, og kongeparets residens, Amalienborg i København sentrum.

Vanlige dansker la ned blomster utenfor flere av kongefamiliens slott og residenser. Her utenfor dronningens residens, Amalienborg i København.
Mads Claus Rasmussen / TT / NTB Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaller prins Henrik en modig og unik mann.

– Han turte å sette seg selv og sin person i spill, og han nektet å være en tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves, skriver han i et minneord.

Prins Henriks ønsket å dø på Fredensborg slott utenfor København. Dette var hans og dronning Margrethes hjem store deler av året og her møtte lokalbefolkningen ham ofte ute på tur.
Liselotte Sabroe / TT / NTB Scanpix
Liselotte Sabroe / TT / NTB Scanpix
Mads Claus Rasmussen / TT / NTB Scanpix
Mads Claus Rasmussen / TT / NTB Scanpix
Mads Claus Rasmussen / TT / NTB Scanpix

– Verdensmann

– En ekte verdensmann er gått bort, og vi sørger alle over tapet av det kjærlige, sjenerøse og kunnskapsrike mennesket han var, og hvis like man skal lete lenge etter, skriver Folketingets formann, Pia Kjærsgaard, på Facebook.

Prins Henrik vinket fornøyd da han prøvekjørte en Tesla Roadster i California i juni 2011.
Paul Sakuma / TT / NTB Scanpix

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt minnes ham som en lattermild og uformell person som ønsket å få noe ut av livet, men også som en sammensatt person.

Kongelig sorg

Den norske kongefamilien mottok budskapet om prinsens bortgang med stor sorg, og det flagges på halv stang fra slottsbalkongen onsdag.

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Henrik og dronning Margrethe under feiringen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai 2014.
Karlsen, Anette / NTB Scanpix

– Våre tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk, heter det i en melding på kongehuset.no.

F.v. dronning Margrethe, prins Henrik, grev Flemming og daværende kronprins Harald under et besøk i Holmenkollen og på Skimuseet i forbindelse med bryllupet mellom kronprins Harald og Sonja Haraldsen i august 1968.
NTB Scanpix

Bisettelsen førstkommende tirsdag blir privat, og det vil ikke bli offentlig tilgang til stedet i slottshagen der en urne med halvparten av prinsens aske skal plasseres. Den andre halvparten av askes skal spres på havet, etter prins Henriks ønske

Dronning Margrethe og prins Henrik under sitt besøk i Indonesia i oktober 2015.
TT / NTB Scanpix