Verden

Tyskland ber CIA-sjef reise etter spionskandale

Inngangen til USAs ambassade i Berlin hvor CIA-sjefen skal ha vært stasjonert.

Amerikaneren som var CIAs sjef i Tyskland var stasjonert på ambassaden i Berlin.

  • Arild Færaas
  • Eivind Nicolai Lauritsen

Den sterke beskjeden kommer som følge av avsløringen om tyske dobbeltagenter som skal ha spionert for CIA.

Den ene mistenkte jobber i Tysklands etterretningstjeneste, mens den andre skal være tilknyttet forsvarsdepartementet. Begge skal ha spionert for USA.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det et parlamentsmedlem i Angela Merkels parti CDU som kom med nyheten.

BAKGRUNN:

Les også

Tysk etterretningsansatt pågrepet - hevder å ha spionert for USA

Blir bedt om å reise

Clemens Binniger som leder den parlamentariske komiteen som har kontroll med de hemmelige tjenestene sier at årsaken er at USA ikke har hjulpet til med å finne svar på sakene hvor de er anklaget for å spionere på Tyskland.

Steffen Seibert, talsmann for Tysklands statsminister Angela Merkel, bekrefter at CIA-sjefen blir bedt om å reise fra landet.

Foreløpig har amerikanerne bare vært tause om sakene, mens stadig flere tyske politikere har tatt til orde for at det må komme noen reaksjoner.

Ifølge Süddeutsche Zeitung har innenriksminister Thomas de Maiziére sagt at amerikanerne heller ikke har gitt dem noe «vesentlig informasjon».

LES MER:

Les også

Tyskland etterforsker ny spionasjesak

Uvanlig åpenhet

Spionskandalen har fått massiv oppmerksomhet, særlig etter det kom frem at amerikanerne også har avlyttet Angela Merkels mobiltelefon. Likevel er det mest særegne at Tyskland har valgt å

— Dette er uvanlig oppførsel blant venner, men det mest uvanlige er egentlig at Tyskland gjør noe slikt i offentlighet, sier Jennifer Leigh Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Hun forklarer at denne type ting oftest blir håndtert i det stille, og at Tyskland vil sende en beskjed når de varsler offentligheten om utvisningen.

— Dette er nok ment for å sende en beskjed til USA, de vil at USA skal ta spionasjeavsløringene på alvor, samtidig som tyskerne vil vise at de ikke lar seg sjefe med, mener Bailey.

Skal ha vært kontaktperson

Navnet på amerikanerne som blir bedt om å dra fra Tyskland er foreløpig ikke kjent, men Frankfurter Allgemeine skriver at han skal ha jobbet ved ambassaden i Tyskland og ha vær kontaktperson for de to mistenkte spionene.

Avisen skriver også at utenriksminister Frank-Walter Steinmeier vil snakke med sin amerikanske kollega John Kerry på lørdag om saken.

Saken som sprakk før helgen kommer på toppen av avsløringen at Angela Merkels private telefon i årevis hadde vært avlyttet av amerikanerne.

Det endte med at Obama og amerikanerne lovet å slutte med denne overvåkingen, blant annet etter at Merkel ringte Obama personlig om saken. Merkel skal ha blitt svært opprørt av denne avsløringen som kom via NSA-varsler Edward Snowden.

LES MER:

Les også

Spiegel: - NSA overvåket 122 verdensledere

— Bortkastet energi å spionere

Tidligere torsdag sa Angela Merkel at det er bortkastet energi å spionere på allierte, skriver NTB.

Amerikanerne har i flere år lyttet til mange av Merkels private samtaler.

– Tillit skaper sikkerhet, sa hun videre.Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa dette om saken som er avslørt.

— Dette er bare dumhet, og så mye dumhet gir en lyst til å gråte.

Lederen for utenrikskomiteen i det tyske parlamentet, Norbert Röttgen, var heller ikke veldig vennlig innstilt overfor USA etter at det hadde vært samtaler mellom Tyskland og USA onsdag.

– Vi opplever at våre samtalepartnere har veldig liten forståelse for problemet.

LES OGSÅ:

Les også

Skal vi ha ett eller flere internett?

Han advarte også mot at saken kunne føre til en «frossen konflikt» og at saken undergraver «cyber-dialogen» mellom landene.

– Jeg kan ikke bekrefte, avkrefte eller kommentere opplysningene om etterretningsvirksomhet, var beskjeden fra talsmann Josh Earnest i Det hvite hus ifølge NTB.

Tyske aviser skriver også at opposisjonen applauderer regjeringens vedtak om å be CIA-sjefen om å forlate landet.

Foreløpig stille fra USA

BBC har bedt om en kommentar fra USA på tyskernes krav om at CIA-sjefen skal forlate landet.

Amerikanerne kom bare med en generell kommentar om at det er viktig at samarbeidet mellom USA og Tyskland fortsetter på alle områder, og at de vil ta kontakt med Tyskland i de rette kanalene.