Verden

McDonalds og Burger King bøtelagt for brudd på plastforbud i India

Starbucks og hurtigmatgigantene McDonalds og Burger King er blant en rekke selskaper som er ilagt bøter for brudd på forbudet mot engangsplast i Mumbai i India.

En mann samler inn plast og andre resirkulerbare materialer fra stranda langs Arabiahavet i Mumbai i India. Bildet er tatt 4. juni. Foto: Foto: AP / NTB scanpix.

Forbudet, som trådte i kraft lørdag, forbyr all bruk av engangsplast som eksempelvis handleposer, bestikk, sugerør, kopper og flasker under en viss størrelse.

Selskaper og innbyggere som bryter forbudet, risikerer å bli ilagt bøter tilsvarende 600 kroner første gang de bryter forbudet, og bøter tilsvarende 3.000 kroner og i verste fall tre måneder fengsel dersom de bryter forbudet flere ganger.

Om lag 250 indiske tjenestemenn, som er ikledd blå uniformer og har fått kallenavnet «Mumbais anti plast-tropp», har fått i oppdrag å gjennomføre inspeksjoner rundt om i kystbyen med 20 millioner innbyggere.

Nidhi Choudari, som har fått ansvaret med å håndheve forbudet, sier det er samlet inn over 78.000 kroner i bøter bare i løpet av de tre første dagene. Til sammen er 132 butikker og restauranter ilagt bøter, deriblant flere som tilhører Burger King, McDonalds og Starbucks.

– Alle ble ilagt bøter for å bruke forbudte plastsugerør, engangsbestikk og lignende, sier hun.

Håpet er at forbudet skal bidra til å rydde gatene og strendene i handelsbyen Mumbai, som i likhet med mange andre byer i India preges av høye fjell av plastavfall.

Plastsøppelet har blant annet fått skylda for å blokkere deler av Mumbais avløpssystem og bidra til flommene som inntreffer under monsunsesongen.

Statsminister Narendra Modi har kunngjort et mål om å gjøre India fritt for engangsplast innen 2022, og flertallet av Indias 29 delstater har allerede innført helt eller delvis forbud. Forbudet blir imidlertid sjelden håndhevet.

Les mer om

 1. Miljø
 2. India
 3. McDonald’s
 4. Burger King
 5. Plastavfall

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Første kvinne siktet for å bære nikab i Danmark

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Statlige millioner til Burger King og Peppes: – Har avgjort hjulpet oss gjennom krisen

 3. NORGE
  Publisert:

  I fjor ba Stortinget regjeringen om å vurdere forbud mot disse. Men det blir ikke heliumsfri 17. mai før tidligst 2021.

 4. NORGE
  Publisert:

  Her tygger isbjørnungene på plastsøppel. Økende problem i Arktis.

 5. OSLO
  Publisert:

  Rødgrønne Oslo skal droppe engangsplast

 6. VERDEN
  Publisert:

  Do-nekt, rakettalarm og rasistiske bivirkninger: Brølerne som gikk verden rundt i 2018