Strid om grensekontroll og internerte barn er ikke løst i USA

President Donald Trump hevder å ha løst striden om internering av barn tatt fra foreldre på grensen til Mexico, men fullt så enkelt er det ikke.

President Donald Trump hevder at striden om internerte barn er løst, men dette er høyst usikkert. Foto: AP / NTB scanpix

Skjebnen til de 2.300 barna som de siste ukene er tatt med tvang fra foreldre som har tatt seg ulovlig over grensen til USA, er fortsatt uklar, til tross for Trumps påstander om å ha løst striden.

Hvordan barna rent praktisk skal kunne gjenforenes med foreldre og foresatte som nå sitter i varetekt, vet ingen.

Helseminister Alex Azar hevdet torsdag at prosessen starter med en gang, mens en talsmann for det samme departementet sa at barna ville bli sittende i interneringsleir til foreldrene har fått sin sak behandlet i rettsvesenet.

– Det blir ingen fritak, sa Kenneth Wolfe til The New York Times.

Flere strider

Striden om de såkalte Dreamers, de hundretusener av ungdommer som ble tatt med ulovlig til USA av foreldrene sine da de var barn, er heller ikke løst.

Trumps eget parti Republikanerne er dypt splittet i saken, og demokratene akter ikke å slutte opp om det omfattende forslaget om skjerpet grensekontroll som Trump og republikanerne krever i bytte mot å la ungdommene få bli.

Onsdag ettermiddag tok republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, Paul Ryan, med seg drøyt 20 skeptiske partifeller til Det hvite hus i håp om at Trump skulle overtale dem til å støtte forslaget til lovendring som nå ligger på bordet.

Justisminister Jeff Sessions og ministeren for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, hadde også møter med kongresspolitikerne, men vant ikke frem overfor alle.

– Vi har en sjanse, men det blir ikke lett, sa representanten Carlos Curbelo etter besøket.

Republikaneren Lou Barletta fra Pennsylvania er blant dem som krever langt strengere lover og kommer ikke til å stemme for endringene som er foreslått.

– Jeg vil ikke skrive under på dette, som i realiteten gir amnesti til immigranter som oppholder seg ulovlig i USA, sier han.

Les også

Trumps innvandringspraksis ble vurdert av Obama. Han brukte fem minutter på å droppe den.

Omfattende kompromiss

Republikanerne har jobbet i ukevis med et kompromissforslag, som nå er oppe i nærmere 300 sider, men som neppe får støtte fra demokratene av den grunn.

Forslaget åpner blant annet døren på gløtt for at flere hundre tusen unge, som kom til USA sammen med foreldre som tok seg ulovlig inn i landet, kan få bli i USA og etter hvert få statsborgerskap.

Forslaget innebærer også at det skal settes av over 200 milliarder kroner til bygging av Trumps omstridte mur langs grensen mot Mexico.

Mens demokratene er motstandere av muren, er de mest ytterliggående republikanerne imot kompromisset fordi de er imot å la ungdommene få bli.

Les også

Partifeller av Trump stempler innvandringspraksisen hans som «grusom», «ond» og «uanstendig»

Skapte forvirring

Trump selv skapte stor forvirring i eget parti da han i forrige uke slo fast at han ikke kom til å støtte kompromisset, men ble raskt korrigert av medarbeidere som hevdet at han var forvirret og slett ikke mente dette.

Presidenten besøkte deretter Kongressen for å klargjøre sitt standpunkt, noe som igjen førte til usikkerhet om hva han egentlig mener.

Trump lovet ikke bare støtte til kompromissforslaget under besøket, men også til et rivaliserende lovforslag fra høyrefløyen i partiet som legger opp til langt strengere tiltak.