Verden

Pakistans eksstatsminister dømt til ti års fengsel for korrupsjon

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif er dømt til ti års fengsel for korrupsjon.

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif er felt av avsløringer i Panama Papers.
  • Wasim Riaz
    Journalist
  • og NTB

Dommen mot Sharif (68) kom fredag ettermiddag. Hans datter Maryam Nawaz (44) er dømt til syv års fengsel. Sharifs svigersønn er dømt til fengsel i ett år.

I tillegg til fengselsstraffen er far og datter tilsammen dømt til å betale en bot på om lag 10 millioner pund – i overkant av 100 millioner norske kroner. Domstolen har også besluttet at flere eiendommer i London som tilhører Sharif, skal beslaglegges.

Korrupsjonstiltalen var bygget på avsløringer fra de såkalte Panama Papers, som omhandler skatteparadiser. Domstolen har kommet frem til at Sharif og familien hans eier to luksusleiligheter i London som ble kjøpt av korrupsjonspenger.

Maryam Nawaz, datteren til Pakistans tidligere statsminister, ble fredag dømt til fengsel i syv år. På dette bildet fra mars i år er hun sammen med sine tilhengere.

Sharif har vært Pakistans statsminister i tre perioder. Den siste perioden varte fra 2013 til 2017. Han ble i 2017 avsatt av landets høyesterett på grunn av korrupsjonsanklagene. Tidligere i år ble han også utestengt fra all politisk virksomhet på livstid.

Befinner seg i London

Sharif selv og datteren Maryam Nawaz har oppholdt seg i London de siste dagene der Sharifs kone er innlagt på sykehus på grunn av kreftbehandling. Ifølge familien er tilstanden hennes kritisk.

Derfor var ingen av dem til stede i retten. Sharif ønsket å få utsatt domsavsigelsen med noen dager, men fikk ikke gehør.

Svigersønnen skal derimot være i Pakistan, men heller ikke han var i retten da dommen falt ved 16.30-tiden i Islamabad.

Valg 25. juli

Mange mener nå at dommen mot Sharif er politisk motivert. Det er nemlig valg i Pakistan 25. juli.

Partiet hans står fortsatt sterkt i landet og ligger an til å bli det største eller nest største partiet. Maryam Nawaz var en av partiets statsministerkandidater om partiet hadde vunnet valget, men er nå satt ut av spill på grunn av dommen.

Nå er det mest sannsynlig at Sharifs yngre bror, Shahbaz Sharif, blir landets neste statsminister hvis partiet vinner valget.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Korrupsjon
  3. Panama papers
  4. Pakistan
  5. Panama