Verden

Deportasjon, stopp av flyktningbåter og telling av romfolk. Slik er 45-åringen blitt dette landets mest populære politiker.

Klar tale og resolutt handling for å bremse innvandringen har gjort høyrepopulistiske Lega til Italias største parti, ifølge meningsmålingene.

Lega-leder og innenriksminister Matteo Salvini har i løpet av noen uke gjort partiet til Italias mest populære.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

I starten av juni fikk Italia Vest-Europas første populistiske regjering. Statsminister ble den politisk uerfarne jusprofessoren Giuseppe Conte, men fra dag én er det innenriksministeren Matteo Salvini (45) som har tatt styringen og kapret overskriftene.

Enkelte italienske kommentatorer har begynt å omtale lederen for det innvandrerkritiske partiet Lega for landets egentlige statsminister.

I løpet av noen få uker har Salvini trappet opp den innvandringskritiske retorikken, havnet i munnhuggeri med Frankrikes president og foreslått å opprette et register over landets rombefolkning som han på Twitter hevdet «ikke er fornøyde hvis de ikke stjeler».

I begynnelsen av juni etablerte Femstjernersbevegelsen og partiet Lega koalisjonsregjering i Italia. Her er lederne Luigi Di Maio og Matteo Salvini da regjeringen ble tatt i ed.

Landets mest populære

Det har gjort både regjeringen og Salvini populær. 57 prosent av italienerne synes at koalisjonsregjeringen gjør en god jobb, det høyeste tallet en italiensk regjering har fått på tre år, viser en meningsmåling som ble publisert i avisen La Repubblica.

Samtidig har Lega nesten doblet oppslutningen siden valget i mars, og på en fersk meningsmåling fra SWG-instituttet får partiet 29,2 prosents oppslutning. Dermed er det landets mest populære parti, etterfulgt av koalisjonspartneren og venstrepopulistiske Femstjernersbevegelsen som får 29 prosents oppslutning.

Giuseppe Conte (midten) er Italias nye statsminister, men han har måttet finne seg i å stå i skyggen av innenriksminister Matteo Salvini (t.v.) og arbeids- og industriminister Luigi Di Maio (t.h.)

Enveisbillett hjem

Regjeringen hadde knapt tiltrådt før Salvini erklærte at en av dens hovedprioriteringer vil bli å begrense innvandringen til Italia kraftig. I regjeringserklæringen heter det at målet er å deportere en halv million migranter, hvorav 100.000 skal sendes ut det første året.

– Vi skal ha åpne dører for gode mennesker, mens det vil bli enveisbillett hjem for dem som kommer for å lage bråk og tror at de vil bli tatt vare på. Vi skal sende dem hjem, fastslo Salvini ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Migranter blir fraktet til skipet Aquarius etter at de er blitt reddet i Middelhavet. Skipet opereres av Leger uten grenser.

Stopper flyktningbåter

Deretter ble han beskyldt av Frankrikes president Emmanuel Macron for å være kynisk og uansvarlig. Bakgrunnen var at Salvini nektet Leger uten grensers båt med 629 migranter som var reddet i Middelhavet. Macron nektet imidlertid å ta imot båten selv, og det samme gjorde Malta.

Først etter flere dager ble det en løsning da Spanias nye statsminister Pedro Sánchez sa at hans land ville ta imot den overfylte båten for å hindre en humanitær katastrofe.

Sist helg nektet Salvini ytterligere to båter med flyktninger å ankomme en italiensk havn, og denne uken oppfordret han den landets marine om å stoppe søk- og redningsaksjonen det har hatt gående i Middelhavet i flere år.

Italia vil ikke lenger være Europas dørmatte, skrev han på Facebook.

Migranter slapper av på dekket til redningsskipet «Aquarius».
Les også

Merkel og Macron slår seg sammen mot Trump. Disse grepene tar de for å stå bedre rustet mot en uforutsigbar supermakt.

Rom-register

Denne uken kom Salvini med nok et utspill som skapte debatt. Han vil opprette et register over rombefolkningen som han sier at man “dessverre ikke kan kaste ut av landet”.

Rundt 70.000 rom lever i Italia, hvorav halvparten kommer fra Romania.

Forslaget fikk kraftig kritikk, og enkelte sammenlignet det med nazipropaganda. Opposisjonen beskylder innenriksministeren for hensynsløst å utnytte følsomme temaer slik at regjeringen slipper å snakke om de virkelige problemene Italia har.

https://frontex.europa.eu/media-centre/news-release/migratory-flows-in-may-decreasing-trend-but-pressure-remains-D6yq3Q

Les mer om

  1. Italia
  2. Innvandring
  3. Migrantkrisen i Europa