Verden

Russland garanterer hjelpesending uten soldater

Den russiske kolonnen med nødhjelp til Øst-Ukraina vil være helt uten soldater. Det har russerne garantert overfor USAs forsvarsminister.

Kolonnen med russisk nødhjelp skal gå til den hardt prøvede befolkningen i Luhansk i Øst-Ukraina. Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Russerne har også gitt USA garantier om at de ikke vil bruke eventuelle problemer kolonnen med nødhjelp skulle få som et påskudd for en militær intervensjon i Ukraina.

Den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel fikk disse forsikringene fra sin russiske kollega Sergej Sjoigu i en telefonsamtale fredag, melder Reuters.

Russland har sendt 280 lastebiler med 2000 tonn med mat og nødhjelpsutstyr til Øst-Ukraina, der kampene mellom prorussiske opprørere og den ukrainske hæren har ført til en vanskelig situasjon for sivilbefolkningen.

Les mer:

Les også

Kan du svelge dette nederlaget, Putin?

Enighet om nødhjelp

Ukraina og Russland er enige om å sende humanitær hjelp til den opprørskontrollerte byen Luhansk, bekreftet den ukrainske presidenten Petro Porosjenko fredag.

– Takket være støtte fra det internasjonale samfunnet har vi klart å unngå ytterligere uro om den humanitære hjelpen fra Russland, sa Porosjenko ifølge NTB.

Den fungerende lederen for OSSEs observatører, Paul Picard, var fredag ved grensekontrollen ved den russiske byen Donetsk i Rostov-on-Don-regionen i Russland. Foto: Pavel Golovkin/AP/NTB-Scanpix

Den russiske kolonnen med nødhjelp har siden torsdag stått parkert på en slette om lag 5 mil fra grensen til Ukraina i påvente av at Ukraina og Russland skulle bli enige om hva som skulle skje med den.Men fredag opplyste Finlands president Sauli Niinistö etter et møte med den russiske presidenten Vladimir Putin, at kolonnen var på vei mot den ukrainske grensen. Det har imidlertid ikke blitt bekreftet fra amerikansk side.

USA har ikke slått seg til ro med forsikringen fra russisk hold, og en talskvinne for Det hvite hus anklaget fredag kveld russerne for å opptre provoserende.

— Russlands økte aktivitet for å destabilisere Ukraina de siste ukene, er ekstremt farlig og provoserende. De har blant annet forsynt de militante separatistene med stridsvogner, pansrede kjøretøy, artilleri og rakettutskytere, sa talskvinnen Caitlin Hayden.

— President Putin lovet i går å gjøre alt for å få slutt på konflikten i Ukraina. Han kan jo begynne med å stanse den russiske beskytningen av Ukraina, våpenforsendelsene, støtten og pengene til separatistene, og stenge grensa for de militante, sa Hayden.

Les mer:

Les også

Eksperter: Tror risikoen for russisk invasjon er mindre nå

Vil inspisere

Lastebilene er lastet med 2000 tonn medisiner og matvarer, hovedsakelig sukker, korn og barnemat. Det er også soveposer, legeutstyr og strømaggregater i lasten.

Ukraina har fryktet at russerne kan ha gjemt våpen i nødhjelpsforsyningene, og har krevd at nødhjelpen måtte inspiseres av OSSE og distribueres av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Om det er et punkt som Russland har gått med på, er ikke kjent.

Ifølge myndighetene i Kiev har ukrainske grensevakter sluppet over grensen for å inspisere den russiske kolonnen. Det var fredag uklart om inspeksjonen var kommet i gang.

Russiske panservogner

Mens striden om nødhjelpskolonnen virker å være løst, anklager Ukraina og NATO Moskva for å trappe opp den væpnede konflikten i Øst-Ukraina.

Natt til fredag meldte to britiske journalister som er i området, at 23 russiske panservogner hadde rullet over grensen og inn på ukrainsk territorium.

Les mer:

Les også

Russiske stormpanservogner rullet inn i Ukraina

– Dette er ytterligere bevis på at Russland gjør det motsatte av det de sier. Russland har trappet opp konflikten, samtidig som de ber om nedtrapping, sier NATO-talskvinne Oana Lungescu.

Dette russiske pansrede personellkjøretøyet ble fotografert utenfor Kamensk-Sjaktinskij i Russland, like ved grensen til Ukraina fredag. Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters/NTB-Scanpix

Senere på fredagen opplyste myndighetene i Kiev at ukrainske soldater hadde sporet opp og ødelagt de russiske panservognene.Det fikk det russiske utenriksdepartementet til å reagere og anklage ukrainske styrker for å forsøke å stoppe nødhjelpsforsyningene til Øst-Ukraina.

– Dypt bekymret

Også EU er bekymret for utviklingen. EUs utenriksministere møttes fredag for blant annet å diskutere krisen i Ukraina. Storbritannias utenriksminister Philip Hammond sa før møtet at han var svært urolig over meldingene om at russiske kjøretøy hadde krysset grensen.

Den danske utenriksministeren Martin Lidegaard sa at han var dypt bekymret for Russlands oppførsel.

– Både EU og USA er forpliktet til å svare på enhver russisk aggresjon, sa Lidegaard ifølge NTB.

Dødstallene øker

Samtidig som den russiske kolonnen med nødhjelp står få mil fra grensen til Ukraina, intensiveres kampene i Øst-Ukraina. Lokale myndigheter i den opprørskontrollerte byen Donetsk meldte fredag at elleve sivile er blitt drept og åtte såret av artillerigranater det siste døgnet.

– Kampene har rast i hele natt, melder lokale myndigheter i Donetsk ifølge NTB.

De nye dødstallene kommer etter at det torsdag ble meldt at 74 sivile var drept de siste 72 timene.

Ifølge FN er nærmere 2100 mennesker drept og nesten 5000 såret i Øst-Ukraina siden april.

 1. Les også

  Putins dobbeltspill er grundig avslørt

 2. Les også

  På vei mot et prestisjenederlag

Les mer om

 1. Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 2. VERDEN

  EU går hardt ut mot russisk passutspill

 3. VERDEN

  Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

 4. VERDEN

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

 5. VERDEN

  Hun fikk 22 års fengsel for å forsvare sitt land. Nå slipper Putin fri Nadia

 6. VERDEN

  Russiske og ukrainske soldater i kamp ved grensen til Krim