Verden

Advokaten til spionanklagede Frode Berg gjorde det dårlig i loddtrekning. Det koster nordmannen dyrt.

Bak disse murene har Frode Berg nå vært fengslet i en måned. I løpet av denne tiden har Berg bare fått et kort møte med advokaten Ilja Novikov.

MOSKVA (Aftenposten): Advokaten til den spionanklagene nordmannen Frode Berg var uheldig da han trakk lodd. Han mener Bergs største håp er at Putin selv viser velvilje foran vinter-OL eller fotball-VM.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Ja, det høres sprøtt ut. Men det er slik forholdene er her, sier advokat Ilja Novikov, som representerer den spionfengslede nordmannen Frode Berg.

Fredag før jul samlet en stor gruppe mennesker seg ved Lefortovo-fengselet i Moskva. Alle var advokater, og de representerer 103 personer fengselet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Så begynte loddtrekningen. Utfallet var dårlig for Berg.

– Jeg trakk dessverre bare lodd nr. 9. Derfor er det fare for at vi heller ikke får snakke med ham 12. januar, sier Novikov.

Med med unntak av et kort møte 26. desember har Kirkenes-mannen ikke fått snakke med sin egen advokat. Nå er det gått en måned siden han ble arrestert av FSB og anklaget for spionasje.

Dette er en årsak til at mange viktige spørsmål fortsatt er ubesvart, først og fremst hvorfor han tok med 3000 euro og to konvolutter til Moskva på anmodning fra to norske statsborgere.

FSB har for lengst lekket sin versjon til mediene, og det russiske utenriksdepartementet har gått god for spionanklagene.

Den russiske advokaten til Frode Berg, Ilja Novikov. Han er en av Russlands mest kjente advokater etter blant annet å ha forsvart flere spionanklagene ukrainere. Novikov er dessuten kjent fra russisk TV: I sin ungdom vant han flere kunnskapskonkurranser.

Derfor er det loddtrekning

Frode Berg sitter fengslet sammen med noen av de mest kjente siktede i Russlands største straffesaker. Blant medfangene er FSB-sjefer, terroranklagede og korrupsjonsanklagede politikere, som sammen med over 100 advokater kjemper for å slippe 10–20 år i fengsel.

FSB stiller bare fem besøksrom til disposisjon en dag i uken.

– I mer enn et år har vi advokater som har klienter i Lefortovo, vært nødt til å bruke et lotterisystem for ikke å bruke all tid på å slåss og stå i køer. Hver fredag møtes vi ved fengselet og trekker lodd om hvem som skal få møte klientene og på hvilken dag, sier Novikov.

I en av cellene sitter også flere toppsjefer i det russiske fengselsvesenet FSIN.

– Her er vi fanget i tiden. Bak disse murene gjelder de gamle reglene. Jeg får ikke engang ha en klokke eller et backgammon-spill, sier den korrupsjonssiktede fengselssjefen Svetlana Aleksejeva til avisen Moskovskaja Komsomolets.

– Men maten er bedre. Suppen og silden er veldig god.

Den russiske ombudskvinnen for fengselsvesenet har dessuten lovet at Lefortovo-fangene får innlagt varmt vann fra nyttår.

  • Slik sier Frode Berg at han ble lurt. De to nordmennene som ba Berg reise til Moskva må ha visst hva de gjorde.
Den spionanklagene nordmannen Frode Berg har nå vært fengslet i FSBs Lefortovo-fengsel i en måned. Bare én gang har han fått snakke med advokaten sin.

FSB bruker isolasjonen til å presse frem tilståelse

FSB bruker ifølge advokater fengselsoppholdet i Lefortovo til å presse frem en tilståelse av Berg før en eventuell rettssak.

Da Berg snakket med sin advokat 26. desember, skjedde det under overvåking av kameraer og mikrofoner. Advokatene kan derfor ikke gi råd eller ta imot informasjon uten at det også går til FSB.

Noen advokater prøver å kommunisere på notatblokker, men de risikerer å bli fratatt lisensen.

– Det er ikke mulig å arbeide normalt og forsvare sine klienter i Lefortovo, sa advokaten Olga Dinze til avisen Novaja Gazeta.

– Psykologisk press brukes for å tvinge frem en tilståelse, sa advokat Mark Fejgin til flere medier. Han representerer den ukrainske journalisten Roman Susjtsjenko, som har vært i Lefortovo i over ett år.

Jo lenger Berg fastholder at han er uskyldig og lurt i en felle, jo lenger kan han bli sittende.

En av hans medfanger er den tidligere Kirov-guvernøren Nikita Belykh, som er anklaget for korrupsjon. Han sier fortsatt at han er uskyldig. Nå har han vært i Lefortovo i halvannet år.

Før jul ble Belykh ført til rettssalen og satt i et bur foran dommeren. Da var han så sliten og medisinsk svekket at han kollapset etter noen timer.

– Her gikk Frode Berg da han ble arrestert av FSB, forteller hans russiske advokat Ilja Novikov.

Behandlingen av Berg i strid med FN-regler?

Bergs manglende kontakt med sine forsvarere står i kontrast til de internasjonale FN-reglene om retten til en forsvarer - regler som også Russland har signert.

Regelverket sier at «advokater skal være i stand til å gi råd og forsvare sine klienter uten noen restriksjoner, påvirkning, press eller urettmessig inngripen».

– Forholdene i Lefortovo er i strid med dette, skrev russiske TV Rain før jul.

– Russland er ikke et sted der du kan føle deg helt trygg, selv om du ikke har noen som helst planer om å gjøre noe galt, sier Novikov.

– Det er alltid en risiko for at du kan bli trukket inn i en eller annen sak.

To biler kjører inn i FSBs Lefortovo-fengselet med mistenkte.

Russisk advokat: Kan bare håpe på velvilje for OL og VM

Den russiske advokaten har ennå ikke fått se dokumentene som ligger til grunn for at Berg er arrestert frem til 5. februar. De vil han trolig få se først i neste uke, nesten en måned etter at Berg ble arrestert.

– Selv om vi samler all verdens bevis for at Frode Berg ikke deltok i spionasje, er det ingen grunn til å tro at det vil forandre noe som helst. Havner saken i retten, vil den være hemmelig. Selv vil jeg ikke ha lov til å si noe om bevisene. Det eneste offentligheten vil få vite, er dommen. Derfor er det helt avgjørende at Norge forsøker å finne en politisk løsning som sikrer at Berg slipper ut av fengsel.

– Min erfaring fra ukrainerne jeg forsvarer, er at Russland er åpne for å utveksle fanger eller som bonus i forhandlinger, sier Novikov.

– Det kan også være en handling av goodwill, for eksempel ved VM i fotball eller vinter-OL, hvis det russiske lederskapet og Putin personlig ønsker å vise at Russland deler de samme verdiene som resten av Europa. Det viktigste er at Frode Berg ikke blir glemt.

Les mer om

  1. FSB
  2. Etterretning
  3. Russland
  4. Moskva