Verden

Fakta om ebola

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er tidenes desidert verste. I verste fall kan millioner av mennesker bli smittet. Hvordan havnet man i en slik situasjon?

afp000790018-51kjdkgY8I.jpg Abbas Dulleh

 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Hvordan begynte det?

Det Vest-Afrikanske utbruddet av ebola, som har drept flere tusen mennesker, startet trolig med at den to år gamle gutten Emile fra Guinea ble syk 2. juledag i fjor.

Helsearbeidere løfter liket av en person som mistenkes å ha dødd av ebola opp på et lasteplan i Monrovia i Liberia. James Giahyue/Reuters/NTB-Scanpix

Familien hans drev blant annet med flaggermus-jakt i det avsidesliggende området der grensen til de tre landene Guinea, Sierra Leone og Liberia møtes. Gutten døde to dager senere. I løpet av de neste dagene døde også hans tre år gamle søster, moren og bestemoren.

Før helsemyndighetene slo alarm i mars 2014 hadde smitten antagelig allerede spredt seg til hundrevis av mennesker i de tre landene Guinea, Sierre Leone og Liberia. I september hadde over 3000 omkommet og Verdens Helseorganisasjon advarte om at smitten kunne komme til å ramme over en million mennesker i løpet av noen måneder. Flere mennesker er blitt smittet og har omkommet i dette utbruddet enn alle de andre utbruddene til sammen.

Les også:

Les også

Ebola tok livet av begge Esters foreldre

Les også:

Les også

Her er hele uttalelsen til Silje Lehne Michalsen

Hvor kom smitten fra?

Helsemyndighetene har i ettertid spekulert på om smitten kan ha kommet fra en av flaggermusene som den første familien med dødsfall jaktet på for å få tak i mat. Man kjenner til fra tidligere at to av flaggermusartene i området kan bære med seg ebolasmitte. Sykdommen smitter fra vilde dyr til mennesker og fra mennesker til mennesker gjennom kroppsvæsker.

Utbruddet er det første i Vest-Afrika og det suverent mest alvorlige til nå.

Hvorfor har dette utbruddet blitt så ille?

 1. De hardest rammede landene, Guinea, Sierra Leone og Liberia, har et svakt utbygget helsetilbud.
 2. Smitten oppsto i et tett befolket område der folk ferdes jevnlig over landegrensene. Smitten kom raskt til tett befolkede byområder.
 3. Begravelsesritualene i Vest-Afrika er spesielle, hvor familie, venner og naboer fysisk tar på liket for å vise sorg og deltagelse. 60 prosent av alle syke i Guinea er smittet i begravelser.
 4. De aller fleste som er blitt syke de siste månedene har lagt seg syke hjemme, noen har vandret og tatt offentlig kommunikasjon på jakt etter de tre-fire spesielle behandlingssentrene.

Les mer:

Les også

Derfor gikk det så galt med ebola i år

Les mer:

Les også

Hvorfor bruker helsepersonell romdrakter og luftfilter når ebola ikke skal kunne smitte gjennom luft?

Hvilke andre tidligere ebola-utbrudd kjenner man til?

Sykdommen ebola ble først identifisert i Kongo i landsbyen Yambuku i nærheten av elven Ebola i august 1976. Belgiske Peter Piot og hans kolleger valgte å oppkalle viruset etter elven. Av de 318 som ble smittet, døde 280. Utbruddet stanset opp fordi myndighetene nektet folk å reise og stengte skoler og andre møteplasser, og fordi sykepleierne ved det lokale klosteret sluttet å bruke sprøytespisser flere ganger.

Det første kjente utbruddet av ebola var imidlertid i Sudan, i juni 1976, men det var først i ettertid at man fastslo at det var et ebola-utbrudd som drepte 151 mennesker.

Fra 1995 til 2013 var det en rekke utbrudd i Kongo og to i Uganda. Det verste av disse utbruddene førte til 254 dødsfall.

Hvordan virker ebola på et menneske?

Etter at virus har kommet inn i kroppen via hud eller slimhinner starter det å formere seg i blodet. Hovedmålcellene ser ut til å være immunceller og det er de som infiseres først. Etterhvert angriper viruset også andre celler i kroppen. Leveren er det organet hvor celleskaden er mest utbredt, men også milt, lunger og nyrer blir skadet.

Ved alvorlig forløp hos pasienten utvikles det multiorgansvikt og sjokk. Økt produksjon av ulike signalstoffer mellom celler trigger deler av immunforsvaret samtidig som at viruset hemmer andre deler av det. Skader i blodkapillærene gir lekkasje av plasma og blødninger, som etter hvert kan føre til at kroppen går i sjokktilstand. Nedsatt produksjon av faktorer som er nødvendig for blodlevring samt økt forbruk av blodplater kan forverre blødningstendensen.

 • Les mer: På Folkehelsens sider

Hva slags behandling finnes for ebola?

Bortsett fra eksperimentelle legemidler finnes det ingen kur eller vaksine. Behandlingen består derfor i å behandle symptomene. Det viktigste er støtteterapi, det vil si væske og saltbehandling som er riktig dosert.

Flere mulige nye typer medisiner er til vurdering. De inkluderer blant annet blodprodukter og immunterapi, ifølge WHO. Ingen godkjent vaksine finnes heller, men to typer vaksine blir nå testet for at man skal finne ut om de er sikre å bruke.

Les også:

Les også

Over 100.000 doser ebola-vaksine snart klar

Les også

«Vaksinen kan være det som skal til for å stoppe epidemien. Den er veldig viktig.»

Les også

Problematisk ebolavaksine

Er ebola-epidemien på retur?

WHOs siste tall over antallet smittede de siste ukene i Liberia kan tyde på det.

Ebola-Liberia-Skjermbilde-tt0nN2TtX3.jpg

Les også

Liberia: Under 50 nye ebola-syke i uken

Her kan du finne mer informasjon om ebola

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ebola

Relevante artikler

 1. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 2. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 3. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 4. VERDEN

  Nye ebola-tilfeller i Kongo

 5. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 6. VERDEN

  To nye dødsfall knyttes til ebolautbruddet i Kongo