Den historiske skilsmissen er godkjent. 40 års trøblete ekteskap er over

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): EUs stats- og regjeringssjefer har søndag formiddag godkjent skilsmisseavtalen med Storbritannia. Nå må britene bestemme seg.

Storbritannias statsminister Theresa May og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Rett etter klokken 10.30 kom meldingen om at så hadde skjedd.

Det meldte EUs president Donald Tusk på Twitter.

Avtalen går nå videre til godkjennelse i Parlamentet i London, der det fortsatt er høyst usikkert om den vil få flertall.

Den må også godkjennes av EU-parlamentet og EUs ministerråd før den kan tre i kraft.

Dermed er Storbritannias 40 års trøblete ekteskap med EU ved veis ende.

Lettelse, men ingen feiring

Lettelse, men ingen feiring, blant EU-toppene søndag morgen. Her omfavner EU-kommisjonens president, Jean- Claude Juncker EUs sjefforhandler Michel Barnier.

Det blir ingen feiring i Brussel etter at EU-toppmøtet søndag formiddag godkjente brexitavtalen.

– Dette er ikke noe øyeblikk for jubel eller feiring. Dette er trist. Det er en tragedie, sa Juncker da han ankom EUs ekstraordinære toppmøte i Brussel søndag.

– Jeg er lei meg. Det er ingen grunn til å juble over at et stort medlemsland som Storbritannia forlater EU. Det er et øyeblikk for dyp sorg. Vi har gjort alt vi kan for å sikre at denne skilsmissen blir så problemfri som mulig, men ingen skilsmisser er helt problemfrie, sa Juncker.

EU-ringreven kom samtidig med en klar advarsel til de folkevalgte i Parlamentet i London, som nå skal ta stilling til avtalen.

– Jeg ville ha stemt for denne avtalen fordi det er den best mulige avtalen for Storbritannia, sa Juncker.

Les også

De ble lovet mer penger, mer frihet og stengte grenser: – Det er som å være vitne til et skrekkshow!

Skal være gode venner

Lettelse også hos forbundskansler Angela Merkel og Tyskland. Merkel truet med ikke å komme til Brussel, om ikke alt var på plass lørdag kveld. Hun fryktet at Gibraltaravtalen kunne skape ny problemer.

EUs forhandlingsleder Michel Barnier mener skilsmisseavtalen er et nødvendig skritt for å bygge tillit når EU og Storbritannia nå går fra hverandre.

– Denne avtalen er et nødvendig skritt for å bygge tillit mellom EU og Storbritannia. I den neste fasen skal vi bygge et ambisiøst partnerskap uten sidestykke. Vi vil forbli allierte, partnere og venner, sa Barnier.

Barnier sier forhandlingene har vært svært kompliserte og vanskelige.

– Men jeg og laget mitt har forhandlet med Storbritannia, aldri mot Storbritannia, understreker Barnier.

Theresa May på bakrommet

Theresa May ankom EU-rådets bygning i morgentimene søndag, men måtte sitte på bakrommet mens den historiske avtalen ble underskrevet.

Theresa May ankom EU-rådets bygning i morgentimene søndag, men måtte sitte på bakrommet mens den historiske avtalen ble underskrevet.

Først klokken 11.30 vil Theresa May bli invitert inn i rommet med de 27 andre EU-lederne.

Klokken 12 er det ventet at EU-kommisjonens president, Jean- Claude Juncker og EU-rådets president, Donald Tusk vil holde en avsluttende pressekonferanse.

Saken blir oppdatert.