Verden

Utenriksministeren gleder seg over Politico-kåring: Blant Europas mest spennende politikere i 2019

– En hyggelig overraskelse, sier Ine Eriksen Søreide (H). Utenriksministeren topper mediehuset Politicos «doers»-liste over folk som vil forandre europeisk politikk i 2019.

Norges utenriksminister trekkes frem av Politico som en av personene som vil ha størst innflytelse på europeisk politikk, og europeeres liv, neste år.
  • og NTB
  • Sturle Scholz Nærø

– Dette var en hyggelig overraskelse, kommenterer statsråden overfor Aftenposten, direkte fra NATOs utenriksministermøte i Brussel.

Politico Europe har pekt ut 28 politikere som det er verdt å følge med på i året som kommer. Denne gang har nettstedet valgt å dele kåringen i tre kategorier: De som vil få ting igjennom (doers), de som drømmer (dreamers), og de som kommer til å skape bølger (disruptors).

Foran Spania og Tyskland

Helt på topp av listen over politikerne som vil prege Europa i 2019, løfter avisen frem Italias innenriksminister, Matteo Salvini.

Den norske 42-åringen topper «Doers»-listen, foran Spanias statsminister Pedro Sanchez og tyskeren Martin Selmayr. I april ble han utnevnt til generalsekretær i EU-kommisjonen.

  • Statsminister Solberg om utnevnelsen: – Vi skriver historie.

– Uoversiktlig periode

I sin kommentar til Politicos rangering fremholder Søreide overfor Aftenposten:

– Verden er inne i en uoversiktlig periode utenriks- og sikkerhetspolitisk, og vi ser at internasjonale institusjoner er under press. For Norge er fortsatt nært samarbeid og felles innsats i Europa og transatlantisk høyt prioritert. Selv om det blir stadig mer krevede å manøvrere i utenriks- og sikkerhetspolitikken, gir det god inspirasjon å jobbe sammen med gode kolleger både i Norge og internasjonalt, sier statsråden.

– Helt i front

I nettstedets omtale heter det:

– Jobben til Norges første kvinnelige utenriksminister plasserer henne helt i front av Vestens nesten-konflikt med Russland, på et tidspunkt der potensialet for eskalering er høyere enn det noen gang har vært siden slutten av den kalde krigen.

Samtidig siterer Politico den norske politikeren:

– Forholdene er så uforutsigbare i dag. Du er nødt til å håndtere utenrikspolitikk på en annen måte enn for ti, eller til og med for fem, år siden, lyder sitatet fra utenriksministeren.

– Den siste som går

Nettstedet innleder med å beskrive ministeren - og fallskjerm-entusiasten - på denne måten:

«Når Ine Eriksen Søreide vil slappe av, hopper hun ut av et fly», samt at hun har rykte for å være den første som kommer på jobb og den siste som går.

Det norske utenriksdepartementet delte artikkelen på Twitter tirsdag:

Politico skriver at «Oslo har tradisjonelt prøvd å balansere sine NATO-forpliktelser med varme forbindelser til Moskva. Men at Russland annekterte Krim i 2014, og rasler med sablene, har fått forholdet til Russland til å krenge. Oslo har respondert på Kremls aggresjon med styrke og handlekraft», poengterer Politico som viser til at «Norge var det sentrale landet i Trident Juncture i oktober og november, NATOs største øvelse siden 2002.»

En drømmer fra Frankrike

Samtidig får Søreide mye av æren for økte forsvarsbudsjett og store innkjøp av våpen og ubåter fra tiden som forsvarsminister.

Også bomber ble tatt i brukt i den store NATO-øvelsen i Norge i høst. Bildet er tatt på Byneset i Trondheim, på den såkalte DV-dagen.

På toppen av nettstedets liste over drømmere er Frankrikes Garance Pineau. Den irske Sinn Fein-politikeren Mary Lou McDonald trekkes frem blant dem som nettmediet tror vil skape mest støy, på engelsk «disruption», i det kommende året.

Les mer om

  1. Russland
  2. Norge
  3. Trident Juncture
  4. Utenrikspolitikk
  5. Moskva