Verden

Fant bilder av Eiffeltårnet i ruinene av terroristenes bombefabrikk

I ruinene av den utbombede bombefabrikken utenfor Barcelona fant etterforskerne spor etter det som kan ha vært de egentlige terrormålene.

En politimann klemmer en ung gutt og familen hans som han hjalp under terrorangrepet på La Rambla i Barcelona i august i fjor.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

17. august 2017 kjørte en lastebil i sikksakkmønster gjennom folkemengden på Barcelonas mest kjente gate, La Rambla. 16 mennesker ble drept og 140 skadet. Det var den verste terrorhandlingen i Spania etter at et pendlertog ble sprengt i Madrid i mars 2004.

Etterpå ble det klart at en eksplosjon i Alcanar utenfor Barcelona dagen i forveien kunne knyttes til terroraksjonen. Politiet trodde først det dreide seg om en gasseksplosjon, men senere viste det seg at det var terroristenes bombefabrikk som gikk i luften. Den var full av eksplosiver de hadde tenkt å bruke i terroraksjoner. Eksplosjonen skjedde da mennene i huset tørket og flyttet på et eksplosivt stoff som kalles «Satans mor».

Da bombefabrikken gikk i luften, endret terroristene planer og gikk løs på La Rambla med en lastebil. Åtte timer etter angrepet på La Rambla, kjørte en bil inn i en folkemengde i havnebyen Cambrils, omtrent tolv mil sør for Barcelona.

  • IS’ propagandaapparat har kollapset i kjølvannet av Mosul og Raqqas fall. Men det betyr ikke nødvendigvis mindre IS-terror, mener forsker.

Ville muligens angripe Eiffeltårnet

Nå avdekker en ny rapport fra noen av Spanias mest kjente terroreksperter, publisert i den amerikanske krigsskolen West Points tidsskrift, hva terroristene egentlig kan ha planlagt. Det viser at det kunne ha gått mye verre og kostet mange hundre mennesker livet, ifølge forskerne.

Blant annet kommer det frem at en av de ti personene som sto bak terroren, var i Paris i ukene før angrepet og kjøpte et videokamera. Det brukte han blant annet til å filmen Eiffeltårnet. I et videoklipp sa terroristen «Spanjoler, dere skal få lide».

Etterforskerne fant filmen i ruinene av bombefabrikken. Det gjorde at spanske politimyndigheter varslet sine franske kolleger.

«Franske myndigheter mente at Paris også kunne være et mål for Ripoll-cellen og dette førte til avgjørelsen om å installere et glassgjerde rundt Eiffeltårnet for å beskytte det mot terroristangrep med våpen og kjøretøy», heter det i forskerne Fernando Reinares og Carloa Garcia-Calvos rapport. De jobber begge ved Elcano-instituttet i Madrid.

Franske soldater passer på ved Eiffeltårnet i Paris.

Planla to bilbomber med 100 kilo sprengstoff

Rapporten bygger på intervjuer med etterforskere, funn på åstedet og gjennomgang av bilder og video.

Politiet regner det som mest sannsynlig at terroristene hadde planlagt et kraftig angrep i Barcelona, med lastebiler fylt med eksplosiver TATP. Sporene som etterforskerne har funnet, tyder på at de planla å ha 100 kilo av sprengstoffet i hver av to biler. Til sammenligning var det 20 kilo i koffertene som ble brukt til å sprenge inngangspartiet på Brussel flyplass Zaventem i 2016, ifølge The New York Times.

Flere enn 140 personer ble såret og 16 drept i terrorangrepet i Catalonia i fjor sommer.

Nøyaktig hvor sprengstoffet skulle brukes, er ikke kjent. Mobilen til en av gjerningsmennene viser at han hadde markert katedralen La Sagrada Família, Barcelonas største turistattraksjon, på et Google Maps-kart. Også Camp Nou, hjemmebanen til Barcelonas berømte fotballag og Europas største stadion, var markert.

«Dette viser at selv etter terrorangrepene i Paris og Brussel, som ble utført av terrorgrupper på omtrent samme størrelse, kunne en stor terrorcelle planlegge store angrep uten å bli oppdaget», heter det i rapporten.

Terrorcellen besto av ti menn, deriblant fire brødrepar, som skal ha blitt indoktrinert av en IS-sympatiserende imam i byen Ripoll. IS tok på seg skylden for terrorangrepet, men forskerne har ikke klart å finne ut om cellen faktisk hadde noen direkte forbindelse til terrororganisasjonen.

Les mer om

  1. Barcelona
  2. Terror
  3. Paris