Verden

IS-rekruttenes utdannelse og ekteskap overrasket forskere

Forskere ved den amerikanske krigsskolen West Point har analysert skjemaer fra over 4000 som meldte seg til tjeneste for IS.

Sommeren 2014 kunne IS feire en rekke militære seire i Irak og Syria, som her ved en flybase nær Raqqa i Syria, men det siste halvåret har det gått dårligere for organisasjonen.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

IS-byråkrater jobber systematisk med å kartlegge kunnskaper, ambisjoner og bakgrunnen til dem som vil slåss for organisasjonen.

Avhopper lekket data

Da terroristorganisasjonen som kaller seg Den islamske staten (IS), erobret store landområder i Syria og Irak i 2014, strømmet rekruttene til. Mange tilhengere ville slutte seg til organisasjonen som i juli det året erklærte sitt kalifat. I januar i år begynte det å sirkulere en masse personalmapper fra IS – først hos et syrisk opposisjonsnettsted, senere i enkelte vestlige medier. Den amerikanske kringkasteren NBC var blant dem som fikk store mengder data fra en avhopper.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Terrorforskere tilknyttet den amerikanske krigsskolen West Point har analysert dokumentene, vurdert det slik at de er ekte og fastslått at de har innrykkspapirene for 4188 IS-rekrutter fra tidlig i 2013 til sent i 2014 – de fleste skrevet i PowerPoint.

Her er noen av funnene basert på papirene så langt:

Hvor kommer de fra?

Tilhengere i materialet kommer fra over 70 land. De fem største nasjonene i antall rekrutter er Saudi-Arabia, Tunisia, Marokko, Tyrkia og Russland med tilsammen over 2100. De fem landene med flest rekrutter sammenlignet med folketall, er Saudi-Arabia, Tunisia, Kosovo, Bahrain og Libya. To i disse papirene kom for øvrig fra Norge, 14 fra Danmark og 14 fra Sverige.

Aftenposten møtte kvinnene som IS gjorde til slaver:

Les også

Hun fikk barn mens hun var slave - nå er hun blitt fri fra IS-fangenskap

Hvor gamle var de?

Gjennomsnittsalderen var 26–27 år, og det vanligste fødselsåret var 1987. Forskerne lot seg imidlertid fascinere over det store aldersspennet. 31. juli 2014 kom Abd-al-'Aziz al-Kyrgyzi inn i Syria via grenseovergangen Jarabulus på Tyrkia-grensen. Kirgiseren oppga at han var gift og fembarnsfar, men kan nok helt sikkert ha barnebarn også ettersom han var født i 1945. Ytterligere 12 av rekruttene var født på 1950-tallet og var dermed godt opp i femtiårene da de meldte seg. Blant disse var det ingeniører, lærere selvstendig næringsdrivende og en statsansatt saudier. I andre enden av aldersskalaen var 41 barn yngre enn 15 år. 4. juli 2014 kom for eksempel to usbekiske brødre på 12 og 14 år. De ble sendt til treningsleir, men skulle etter dette returneres til sin far, som var kjent for IS.

Norsk ekspert: «Har ikke akkurat HMS i høysetet»:

Les også

Terrorflausene som får folk til å le

Hadde de familie?

61 prosent av rekruttene var single. 30 prosent oppga at de var gift. 9 prosent svarte ikke.

– Sammenlagt er disse tallene en interessant motvekt til den alminnelige antagelsen om at disse krigerne er utstøtte og einstøinger som reiser i krigen uten å forlate noe vesentlig, skriver West Point-forskerne. De mener dette tyder på at det finnes en type hellige krigere som er blitt så til de grader overbevist om kalifatet at de dropper betydelige forpliktelser på hjemmebane for å slutte seg til IS.

Hvordan kan IS stanses med militærmakt?

Les også

Dette er de militære alternativene i kampen mot IS' terrorregime

Hadde de utdannelse og jobb?

Rekruttene ser ut til å være godt utdannet sammenlignet med utdanningsnivået i hjemlandene, påpeker forskerne. Halvparten har minst videregående skole og av disse igjen har halvparten minst noe høyere utdannelse. De påpeker hvordan rekruttprosessen brukes som talentspeiding. En 28-åring opplyste at han var kjemiingeniør og hadde bodd i Tyskland i syv år. «Viktig! Han har erfaring innen kjemi», hadde IS-byråkraten notert i skjemaet hans.

Sto bak Brussel-terroren i påsken:

Les også

Slik feiret IS det dødelige angrepet

De bemerket også at arbeidsløsheten ikke var spesielt høy blant rekruttene, men at det ser ut som de har hatt mer enkelt og ufaglært arbeid sammenlignet med utdannelsesnivået. 70 av søkerne hadde forøvrig bakgrunn fra militæret eller politi, 50 av disse fra Saudi-Arabia. De snakket gjerne nedsettende om sine tidligere arbeidsgivere og omtalte for eksempel den saudiske nasjonalgarden som «ateistgarden».

En 24-åring fra Gaziantep i Tyrkia oppga sitt tidligere yrke som narko— og hasjselger. «Måtte Gud tilgi ham – og oss», heter det i kommentaren fra vervingsoffiseren.

1. august 2015 kunne dette IS-flagget sees ved grensestasjonen Jarablus mellom Tyrkia ogSyria. Hele 1164 av rekruttene i det lekkede materialet kom gjennom her.

Har mistet over en femtedel av territoriet:

Les også

IS på retrett kan satse mer på terror i Vesten

Er de religiøst skolert?

Et av spørsmålene i skjemaet er om hvor godt søkerne kjenner sharia – islamsk lovgivning. Hele syv av ti vedgikk at de bare hadde helt grunnleggende kunnskaper. Bare én av 20 mente å ha stor kjennskap til sharia.

  • IS-skolen:Gud og geværer for gutter og Gud og matlaging for jenter

Var de bereist?

Ca. halvparten av rekruttene oppgir å ha vært på reise før. De fleste har vært i to-tre andre land, men enkelte er svært bereist. En rekrutt fra Sverige, Abdallah Bin-Muhammad Bin-Ahmad Al Zaydan har vært i 14 land. En franskmann født i 1956, som hadde deltatt i hellig i krig i Mali, oppga hele 38 utenlandske reisemål.

Teologisk forsvar for slavehold:

Les også

Slik begrunner IS at de holder slaver

Hvor kom de inn i Syria

93 prosent av rekruttene reiste inn i Syria via seks grenseoverganger mot Tyrkia. En enkelt «IS-grensevakt», Abu-Muhammad Al-Shimali sto for å ha hjulpet hele 31,3 prosent av de ankomne.

Les også

  1. Vil Guy og Marys barnebarn få det bedre enn dem, eller er den amerikanske drømmen død?

  2. Nordkoreansk vorspiel: Snøfreser, parfyme og gjødsel

  3. Presidenten i Venezuela innfører langhelger for offentlige ansatte mot strømmangel