Verden

Stråling stanset helikopter-aksjon

TOKYO/OSLO (Aftenposten.no): Det er store skader på de ytre veggene til to reaktorer.

 • Jon Dagsland Holgersen

Les også:

Onsdag formiddag norsk tid ble japanske militærhelikoptere sendt til anlegget for å dumpe vann over reaktor 3. Planen var å kjøle ned reaktoren, men arbeidet er nå avbrutt.

Tidligere på dagen steg det hvit røyk opp fra denne reaktoren, som sannsynligvis lekker damp fordi forseglingen er brutt.

Løser ikke problemet

Det var på forhånd knyttet stor usikkerhet knyttet til hva helikopteret kunne utrette, noe regjeringens talsmann Yukio Edano også var klar på.

— Det er ikke så enkelt at alt vil bli løst ved å øse på med vann. Vi prøver nå å unngå å skape nye problemer, sa Edano før helikopteret ble sendt ut til anlegget.

Han la til at arbeidet innebærer risiko.

- Vi må ta hensyn til sikkerheten i helikopterne, sa Edano.

Tidligere har man forsøkt å kontrollere temperaturen i reaktorene ved hjelp av sjøvann, men den kraftige varmen har ført til at vannet har fordampet. Dette har økt faren for en ukontrollert varmeøkning og videre en fullstendig nedsmelting.

Et helikopter er på vei til atomkraftverket. Planen er å slippe vann over reaktorene. FOTO:AFP. NHK

Påført store skader

En ny brann brøt onsdag morgen norsk tid ut ved en av reaktorene i det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi. Brannen skal nå være under kontroll.

— Vi har mottatt informasjon fra Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) om at det ikke lenger er synlig ild eller røyk, og brannen ser ut til å ha slukket av seg selv, sier Minoru Ogoda, pressetalsmann i Japans direktorat for atomsikkerhet.

Bildet til høyre i saken, som ble tatt onsdag morgen norsk tid, viser hvordan reaktor tre og fire så ut etter at brannen var slukket. Brannen startet klokken 05.35 lokal tid i bygningen som omgir reaktorens ytre vegger og fungerer som en beskyttelse av reaktoren.

Ifølge Japans regjering har også innkapslingen rundt reaktor 2 ved Fukushima Daiichi-kraftverket fått skader, skriver NTB.

En annen brann brøt ut ved den samme reaktoren tirsdag. Denne brannen forårsaket en sprekk i taket.

Les også:

Les også

Alt om tsunamien i Stillehavet

50 mann kjemper

Mens de aller fleste er evakuert fra det kriserammede atomkraftverket Fukushima, har rundt 50 mann jobbet på spreng med å kjøle ned brenselstavene og forhindre en atomkatastrofe. De ble onsdag morgen norsk tid igjen evakuert som følge av høye stråleverdier i området. Ved 10-tiden onsdag norsk tid melder imidlertid BBC at de igjen er på vei til kraftverket.

Det er fare for flere eksplosjoner på anlegget, og i tillegg utsettes arbeiderne for stråleverdier som øker faren for kreft.

Tidligere brøt det ut en brann i brennstoffbassenget, et området der brukt brennstoff holdes kjølig. Denne brannen gjorde at radioaktivitet ble sluppet ut i atmosfæren.

Usikkerheten preger nå landet, som forsøker å komme seg på bena etter en massiv katastrofe som følge av jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan forrige uke.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Frankrike evakuerer fra Tokyo

Nå oppfordrer franske myndigheter alle sine statsborgere i Tokyo om å forlate Japan eller forflytte seg lenger sør.

Air France har nå mobilisert fly for å evakuere franske statsborgere fra Tokyo, skriver den franske ambassaden i en pressemelding.

Evakueringen skyldes risikoen for radioaktiv stråling fra det atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Flere atomeksperter nyhetsbyrået Reuters har snakket med opplyser at innbyggere i Tokyo ikke trenger å frykte stråling ettersom de er for langt fra atomkraftverket.

Nytt etterskjelv

Rundt klokken 04.30 sendte japanske myndigheter ut nok et jordskjelvvarsel. Skjelvet målte 6,2, og rammet de østlige delene av landet.

Ingen skal ha blitt skadet i det siste av en serie etterskjelv.

 1. Les også

  Ny brann i atomkraftverk

 2. Les også

  Vil ikke konkludere om atomkraftens fremtid

 3. Les også

  Redder fortsatt liv i katastrofeområdet

Reaktor nummer tre, til venstre og fire på atomkraftverket Fukushima Dalichi er påført store skader etter brannen i natt. FOTO:AFP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 2011

 2. VERDEN

  Kraftig jordskjelv ryster Japan

 3. VERDEN

  Da befolkningen rømte Fukushima, overtok villsvin byen.

 4. VERDEN

  Nyhetene som preget det siste tiåret – sett fra verdensrommet

 5. VERDEN

  Eksplosjon på fransk atomkraftverk - flere skadet

 6. SPORT

  Tokyo arrangerer sommer-OL i 2020