Verden

Storbritannia sender marinefartøy til Jersey

To britiske marinefartøy sendes til Jersey etter at Frankrike truet med å kutte strømmen til øya. Bakgrunnen er en strid om fiskerirettigheter etter brexit. Torsdag svarte Frankrike med å sende patruljebåter til området.

HMS Tamar er et av marinefartøyene som britene nå sender til Jersey. Den britiske øya ligger tett på Frankrikes kyst.
  • NTB-DPA-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den selvstyrte britiske øya Jersey ligger like utenfor Frankrikes nordvestlige kyst i Den engelske kanal.

Der skal to patruljebåter fra marinen «overvåke situasjonen». Det skjer etter at den franske havrettsministeren Annick Girardin onsdag truet med gjengjeldelse etter at Storbritannia innførte nye fiskeriregler.

Torsdag svarte Frankrike med å sende to patruljebåter. Den ene tilhører politiet, mens den andre tilhører landets maritime forvaltning, opplyser en talsmann for den franske kystvakten.

Britenes statsminister Boris Johnson snakket onsdag med Jerseys førsteminister John Le Fondre og utenriksminister Ian Gorst og lovte full støtte til øya. De kritiserte Frankrike for overdrevne trusler.

Både Frankrike og Storbritannia er medlem av forsvarsalliansen Nato.

– Fullstendig uakseptabelt

De nye britiske reglene legger begrensninger på franske fiskere som vil operere nær øyene i Den engelske kanal.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, sa Girardin i den franske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Hun forsikret at den franske regjeringen er rede til å gjengjelde de britiske regelendringene. Situasjonen kan få konsekvenser for strømkablene fra Frankrike til den selvstyrte britiske øya, ifølge Girardin.

Jersey ligger i den sørlige delen av Den engelske kanal, omtrent 25 kilometer fra Frankrike. 95 prosent av strømmen til øya kommer fra Frankrike gjennom tre kabler, ifølge BBC.

Kjølvannet av brexit

Havnen i St Martin på Jersey. Øya er kjent for turisme og for sin mangeårige status som et skatteparadis.

Frankrike mener eventuelle nye britiske regler må kunngjøres til EU-kommisjonen i tråd med brexitavtalen mellom Storbritannia og EU.

Det skal ikke ha skjedd. Før helgen innførte britene nye regler knyttet til lisenser til fiskere som får operere utenfor Kanaløyene. I praksis legges det begrensninger på hvor fiskefartøyene kan oppholde seg og hva slags utstyr som kan brukes.

Fiskeri var et av de vanskeligste temaene i forhandlingene om brexitavtalen. I den fransk-britiske fiskeristriden har temperaturen gradvis økt de siste ukene.

Les også

  1. Hit, men ikke lenger engelskmenn!

  2. Frankrike truer med brexit-represalier om britene ikke oppfyller fiskeavtale

  3. Det som skjer i Nord-Irland, gir meg frysninger. Boris Johnson ble advart. Så hvorfor skjer dette nå?

Les mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. EU
  4. Frankrike