Sinne og sorg i Tyrkia

Frustrasjon, sorg og sinne preger reaksjonene i Tyrkia etter Israels kommandoaksjon mot skipene som skulle bringe hjelp til Gaza-stripen.

Tyrkiske sympatisører av Gaza-aktivistene møtte opp i hopetall da de natt til i går kom til Istanbuls Atatürk-flyplassen i Istanbul etter å ha vært i israelsk forvaring.

Les mer:

– Vi ville hjelpe våre brødre i Gaza. De er i en fortvilet situasjon og mange i Tyrkia har sympati med dem og vil hjelpe dem. Det vil vi også, vi vet bare ikke hvordan. Israel hindrer enhver hjelp for palestinerne, sier kameratene Sefa Kocali og Istafil Erik. Samtidig er de klar over at det også i Tyrkia finnes mange som har sympati med Israel på grunn av jødenes mange lidelser gjennom historien, ikke minst under annen verdenskrig.

De har begge venner som var om bord da israelske elitestyrker mandag stormet skipene som var på vei til Gaza. Midt på natten reiste de ut til Atatürk-flyplassen for å ta imot vennene sine, som sammen med flere hundre andre ble hentet ut av israelske fengsler med tre fly fra Turkish Airlines natt til i går.

Mottatt som helter

Med et stort palestinaflagg vinker de til de løslatte fangene etter at de slipper ut av bussene som har hentet dem ute ved flyene.

– Vi er glade for at ikke flere ble drept. Men vi er sinte over at Israel kan gjøre noe slikt. Dette må få konsekvenser. Påstandene om at det var våpen om bord i skipene er helt urimelig. Selvsagt finnes det kjøkkenkniver og brannøkser om bord i et skip. Å påstå at fredelige aktivister i et fredsoppdrag skal gå til angrep på topp utstyrte israelske soldater er latterlige, sier Sefa Kocali og Istafil Erik.

Reaksjonene er sterke, og bare navnet Israel blir nevnt for vanlige folk, settes gjerne en finger mot hodet.

Også drosjesjåfører og kelnere som ikke kan mye engelsk, finner frem ordene mad og crazy for å beskrive det som skjedde utenfor Gaza.

Med et spesialfly kom i går også de ni døde. Så langt er det bekreftet at fire av de omkomne er tyrkiske statsborgere, og de vil bli begravet i de nærmeste dagene og det er ventet nye store demonstrasjoner. De fem andre døde undersøkes nå for å få fastslått identiteten deres.

Store oppslag

Også i går sendte tyrkiske medier innslag fra bordingen mandag og fra hjemkomsten natt til i går.

– De ble møtt med barbari og undertrykkelse, men kommer hjem i verdighet, sa visestatsminister Bülent Arinc på tyrkisk fjernsyn i går, der han igjen hedret innsatsen til aktivistene om bord i skipene.

Tyrkia og Israel har i en årrekke hatt et godt forhold, men siden tidlig i år har Tyrkias statsminister Tayyid Erdogan stadig kraftigere kritisert Israels fremferd mot palestinerne.

– Statsterrorisme, kalte han handlingen tidligere i uken. Samtidig er Tyrkias regjering urolige for at den brutale slutten på hjelpekolonien skal fyre oppunder radikale, islamske krefter og dermed skape uro i Tyrkia. Under demonstrasjonene og mottagelsen ved Atatürk-flyplassen natt til torsdag var det sterke antiisraelske krefter i sving, og radikale muslimer brukte også anledningen til å agitere for hellig krig og utropte de drepte som martyrer.

De siste dagene har det vært kraftige antiisraelske demonstrasjoner både i Ankara, Istanbul og andre storbyer. De siste kveldene har tusener av demonstranter med plakater, flagg og faner samlet seg på Taksimplassen i sentrum av Istanbul, og nye demonstrasjoner er også varslet i kveld. Til tross for sterke følelser og mange sterkt opphissede demonstranter, har demonstrasjonene så langt gått for seg i ordnede former og uten vold og skadeverk.