Verden

Obama hos David Letterman

President Barack Obama var i det spøkefulle hjørnet da han som første president noensinne var gjest på David Lettermans TV-show.

— Det er viktig å merke seg at jeg faktisk var svart før valget også, var hans kommentar til påstander den siste tiden, blant annet fra ekspresident Jimmy Carter, om at rasisme ligger bak den sterke konservative motstanden mot hans planer om helsereform.

Da Lettermans og publikums latter roet seg, ville Letterman vite hvor lenge han da hadde vært en svart person.

I et forsøk på å tone ned debatten om rasisme sa Obama at man må finne seg i å bli skreket til når man går inn i politikken.

— Når en president forsøker å gjennomføre store forandringer, særlig i økonomisk vanskelige tider, er det en viss andel av befolkningen som hisser seg opp, sa han på Lettermans populære program «The Late Show», som ble tatt opp mandag formiddag sendt mandag kveld.

TV-blitz

Opptredenen hos Letterman var et ledd i Obamas innsats for å øke støtten til planene om helsereformen. Søndag forsvarte han reformen på hele fem debattprogrammer på de store TV-kanalene.

Det er første gang en sittende president er gjest hos Letterman, men Obama har vært hos ham fem ganger før, sist i september i fjor da han var kandidat.

Før Obama satte seg i sofaen, la Letterman fram ti teorier for hvorfor Obama overhodet gikk med på å bli intervjuet av ham, blant annet at han sa ja uten å tenke seg om, «slik Bush gjorde med Irak».

Men Obama presenterte et annet motiv. Det viste seg at han hadde fulgt med fra bak scenen mens Letterman spøkte med en kvinne blant publikum som hadde tatt med seg en potet formet som et hjerte.

— Den viktigste grunnen til at jeg er her? Det er fordi jeg ville se en hjerteformet potet, sa Obama.

Alvorlige temaer

Under gjennomgangen av de mer alvorlige temaene sa Obama at arbeidsløsheten kommer til å være et problem i minst ett år til, selv om økonomien etter hvert vil vokse seg sterkere.

Når det gjelder Afghanistan sa Obama at han visste om folk som krever tilbaketrekking nå, og folk som vil at han skal sende enda flere soldater for å overvinne opprørerne.

Presidenten understreket at han ikke vil ta et endelig standpunkt før det er gjennomført en grundig gjennomgang av krigsinnsatsen, og han har bestemt seg for den videre strategien.

Da de pratet om sommerferien, sa Obama at døtrene hans bare gått og slengt og tatt det med ro, men at det var en luksus han ikke kunne unne seg, gitt presset fra store internasjonale og hjemlige saker.

— Men andre gjorde det, sa Letterman med referanse til forgjengeren George W. Bushs lange sommerferier på ranchen i Texas.

Les også

  1. Ny bok: Barack syntes slagordet var barnslig

  2. Varsler «fiasko» i Afghanistan

  3. Obama ber omstridt guvernør trekke seg