Verden

Grafene som får Boris til å gråte og Cameron til å le

Politikerne David Cameron og Boris Johnson kommer fra samme parti, men står på hver sin side i EU-kampen.

Mer og mer tyder på at britene kan komme til å stemme ja til fortsatt EU-medlemskap ved skjebnevalget i juni.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Han kan bli politikeren som vant frem i to parlamentsvalg og tre folkeavstemninger på seks år.

Men britenes statsminister David Cameron risikerer også å bli mannen som gamblet, tapte og sendte britene ut av EU og Skottland ut av Storbritannia.

Den 23. juni blir Camerons skjebne beseglet. Da går britene til urnene og stemmer ja eller nei til fortsatt EU-medlemskap.

Mens det en stund kunne se ut som om EU-motstanderne var på offensiven, har det de siste ukene strømmet på med nyheter som kan gi Cameron bedre nattesøvn og mindre nerver.

1. Målingene viser løft for dem som vil bli

Meningsmålingene før skjebneavstemningen spriker stort. Også denne uken er det blitt publisert en måling som viser at nei-siden er i ledelsen. Men på snittet av alle målinger, såkalt Poll of polls, drar nå siden som kjemper for ja til fortsatt medlemskap ifra.

Snittet av målinger viser 53 prosent mot 47 prosent i favør av ja-siden.

Det er en markant forskjell på om målingene er gjort pr. telefon eller via internett. Mens det er dødt løp på nettmålingene, leder ja-siden med hele ti prosentpoeng på snittet av telefonmålingene. Det viser Aftenpostens gjennomgang av alle meningsmålinger gjennomført siden april.

– Meningsmålingene har svingt veldig og støter på problemer som at de ikke klarer å fange opp et representativt tverrsnitt av befolkningen eller at folk ikke røper sine virkelige preferanser, sier David Bell, professor i økonomi ved universitetet i Stirling i Skottland.

 • Ingen kan mindre om EU enn britene: Se om du klarer de tre spørsmålene så mange sliter med

2. Gamblerne setter pengene på "remain"

Å sette penger på politikk er utbredt i Storbritannia slik det også er i USA. Bell mener dette kan gi et bedre bilde av sannsynligheten for brexit.

– Det å se på odds fra veddemål er veldig forskjellig fra meningsmålinger. Her setter ofte godt informerte mennesker penger på hva de tror utfallet vil bli. De tar hensyn til meningsmålinger, men også en rekke
andre faktorer som kan spille inn, sier Bell til Aftenposten.

David Cameron har gamblet. 23. juni får vi svaret på om han har vunnet eller tapt.

Han har fulgt utviklingen i oddsen hos mer enn 20 spillselskaper over tid. Den viser at sannsynligheten for en utmelding har falt kraftig den siste tiden. Fra å ligge på 34 prosent den 5. mai, er den ifølge de sist oppdaterte tallene på 25 prosent.

De siste dagene har sannsynligheten for et nei til fortsatt medlemskap falt ytterligere. Veddemålsbørsen Betfair setter den så lavt som 18 prosent.

– Dette er et veldig signifikant fall og vitner om at folk blir sikrere og sikrere på at dette blir ja. Flere og flere bestemmer seg, og jo nærmere avstemningen vi kommer, desto mindre sannsynlig er det at folk vil endre syn fullstendig, sier Bell.

3. Investorene tror mer og mer på ja

Den store majoriteten av britiske og internasjonale økonomer tror en utmeldelse av EU vil skade britisk økonomi.

Utover våren svekket det britiske pundet seg kraftig mot euro og dollar på grunn av usikkerheten knyttet til britisk økonomi og folkeavstemningen. For eksempel svekket pundet seg betydelig den dagen tidligere London-ordfører Boris Johnson annonserte at han ville kjempe for utmelding fra unionen.

Boris Johnson sliter med å overbevise britene om at de vil få det bedre utenfor EU.

Trenden har imidlertid snudd, og den siste uken har pundet gjort et betydelig hopp. Styrkingen viser at markedene anser risikoen for et nei som mindre enn for kort tid siden og et er bevis på at ja-siden har vind i seilene, skriver Bloomberg.

Den siste måneden har flere tunge aktører som Det internasjonale pengefondet (IMF) og den britiske sentralbanken, vært ute og advart om at et nei vil få negative utslag i britisk økonomi.

4. Ny analyse-helt tror britene blir

Kan meningsmålere og gamblere ta feil?

Du skal ikke lenger tilbake enn til det britiske parlamentsvalget i fjor for å se at svaret er ja. Da sikret Camerons konservative parti seg rent flertall i parlamentet stikk i strid med spådommene fra et samlet korps av meningsmålere og bookmakere.

En av de få som traff blink var Matt Singh, en tidligere trader som har startet som valganalytiker. Dagen før valget var han den eneste analytikeren som tippet at de konservative ville få flertall, skriver Business Insider.

Denne gangen spår Singh en klar seier for dem som vil bli i EU. Den ferskeste analysen gir ja-siden 56,1 prosent ved valget 23. juni.

Sannsynligheten for at ja-siden vinner, setter han til 81 prosent.

Tar ingenting for gitt

Professor Bell mener det er vanskelig å se for seg hva som skal kunne endre bildet fullstendig nå.

– Slik det ser ut i dag, må det noe katastrofeaktig til for å snu dette til et nei til fortsatt medlemskap. Veldig mange vil måtte endre mening på kort tid, sier Bell.

Britiske medier melder at Cameron og ja-kampanjen vil være forsiktige med å signalisere at de har overtaket, av frykt for at folk skal ta seieren for gitt og ikke møte opp på valgdagen.

– Det kan være en fare dersom det skjer i stor skala, sier Bell.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. EU
 2. Storbritannia
 3. David Cameron
 4. Boris Johnson
 5. London
 6. Europa