Verden

Kirgisistans president erklærer unntakstilstand i hovedstaden

Landet har vært preget av store demonstrasjoner den siste tiden.

Flere tusen mennesker deltok i protester mot valget i Kirgisistan. Noen stormet natt til tirsdag statlige bygninger i sentrum av hovedstaden Bisjkek. Foto: Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB

  • Anders Veberg
    Journalist
  • NTB

Kirgisistans president Sooronbaj Jeenbekov har erklært unntakstilstand i landet. Han har også sendt soldater til hovedstaden.

Det er ikke lenge siden det var valg i landet. Presidentens allierte vant søndagens valg. Det utløste store demonstrasjoner og påstander om juks fra opposisjonen. Valgkommisjonen har underkjent resultatet for å «unngå spenninger».

Det er lite som tyder på at noen sentral myndighet nå har kontroll i hovedstaden Bisjkek. Russland, som er en nær alliert av Kirgisistan, har fastslått at situasjonen er kaotisk.

Jeenbekov sa fredag at han er klar til å gå av når en ny regjering er på plass.

Les også

Kirgisistans statsminister gikk av etter et blodig kupp. Nå står landet på randen av en voldelig revolusjon.

Minst en person har mistet livet

Deretter erklærte han unntakstilstand frem til 21. oktober, med blant annet portforbud på nattetid og innreiserestriksjoner til Bisjkek.

Minst én person har mistet livet og over 1.000 er såret i uroen som brøt ut etter valget.

Unntakstilstanden erklæres «i forbindelse med den pågående situasjonen som innebærer vold og fare for folks liv og helse, som en konsekvens av opptøyene», ifølge regjeringen.

Svært kaotisk

Mandag strømmet flere tusen demonstranter ut i Bisjkek, som har rundt 100.000 innbyggere. Parlamentet og presidentens kontor ble stormet, og demonstrantene skal ha befridd tidligere president Almazbek Atambajev fra fengsel.

Fredag brøt det ut slåsskamper mellom to grupper som støtter rivaliserende politiske allianser. Det skal ha blitt knust bilruter, og skudd ble avfyrt i luften.

Den nasjonalistiske opposisjonslederen Sadyr Japarov hevder at folkevalgte har utnevnt ham til midlertidig statsminister.

Les mer om

  1. Kirgisistan
  2. Bisjkek