Verden

Portforbud i franske storbyer fra lørdag

Flere byer i Frankrike får nattlig portforbud idet landet erklærer ny nasjonal helsekrise. Hovedstaden Paris er blant byene som får portforbud.

Plassen utenfor Louvre-museet i Paris er nærmest helt tom. Frankrike er midt i en kraftig smittebølge. Foto: Lewis Joly/AP/NTB.

 • NTB-AFP

President Emmanuel Macron varslet på direktesendt TV onsdag at det innføres portforbud i den franske hovedstaden mellom klokken 21 og 6 fra lørdag. Det gjelder i fire uker framover.

Portforbud blir det også i landets nest største by, Marseille, og andre store byer som Lyon, Lille, Rouen og Toulouse. Til sammen er ni byer med til sammen 20 millioner innbyggere omfattet.

Klokka 21.00 må alle utesteder stenges, og folk må holde seg i hjemmene sine. Kollektivtransporten fortsetter å gå som normalt, og det vil etableres en ordning der de som har behov for å reise grunnet jobb vil få bevis for det.

Folk som bryter portforbudet vil få 135 euro i bot.

– Vi må handle. Vi må bremse spredningen av viruset, uttalte Macron.

Fortsatt reise mellom regionene

Det vil fortsatt være lov å reise innenlands i Frankrike, i motsetning til under nedstengingen i fjor da reiser ble begrenset til en én kilometers radius rundt hjemmet på det verste.

Macron lovet også hjelp til teatre og kinoer som blir rammet av portforbudet. I tillegg skal regjeringen gjeninnføre en permitteringsordning for de sektorene som blir rammet.

Macron ber folk om å lufte hjemmene sine i ti minutter, tre ganger om dagen og respektere regelen om at maks seks personer kan samles samtidig.

Nasjonal krisetilstand

Kunngjøringen om nasjonal krisetilstand kom kort tid før presidenten skulle tale til nasjonen på TV. I TV-talen kunngjorde han nye grep og restriksjoner.

Krisetilstanden skal gjøre at man kan innføre nye restriksjoner som er proporsjonale opp mot trusselen koronaviruset utgjør.

De nye restriksjonene som blir kunngjort skal også tre i kraft fra lørdag, og ble diskutert i et regjeringsmøte onsdag. Frankrike er, i likhet med mange andre land i Europa, midt i en stor smittebølge, og registrerte 13.000 nye smittetilfeller tirsdag.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Ingen holdepunkter for at nye virusendringer vil gi mer alvorlig sykdom

 2. NORGE

  Minkfarmer i flere land har hatt koronautbrudd. I Norge er det ennå ikke påvist smitte hos dyr.

 3. NORGE

  Direkteblogg om korona

 4. NORGE

  Teststasjon i Bergen fortsatt stengt på grunn av kullosforgiftning blant ansatte

 5. OSLOBY

  Bak smittetallene finnes flere oppløftende tegn. Derfor strammer ikke Oslo inn koronareglene nå.

 6. SPORT

  Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet