Verden

«Ady Gil» til bunns i Sørishavet

Sea Shepherd-båten «Ady Gil» sank i Sørishavet i natt, to døgn etter at den kolliderte med et japansk hvalfangstskip.

Bilder fra Sea Shepherd viser trimaranen «Ady Gil» idet den går under i Sørishavet i natt. Foto: REUTERS/Sea Shepeherd/Glenn Lockitch

 • Kristjan Molstad

— Vi mistet «Ady Gil» ved 3-tiden i dag morges, opplyser miljøorganisasjonens leder Paul Watson.

Speedbåten mistet baugen da den kræsjet med den japanske hvalfangstskuta «Shonan Maru 2» onsdag.

Hvalvernerne hadde gjort flere forsøk på å taue skipet til en fransk forskningsstasjon i Antarktis, men måtte gi tapt etter at trossene røk. I stedet brukte mannskapet tiden på å forhindre at vraket skulle forurense Sørishavet.

- Vi brukte mesteparten av gårdagen på å fjerne drivstoff, olje, batterier og andre forurensningskilder fra båten, sier førstestyrmann Peter Hammarstedt til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den unike, hurtiggående trimaranen «Ady Gil» var utlånt av en newzealender. (ARKIVFOTO: AP Photo/Sea Shepherd Conservation Society)

Lånt båt

Sea Shepherd eide ikke «Ady Gil», men hadde fått låne den 78 fot store trimaranen av newzealenderen Pete Bethune.

Paul Watson lovet i den sammenheng at båten ikke skulle benyttes i direkte konfrontasjoner, men utstyrte den likevel med utvendige høyttalere på 9.000 watt til bruk som støysender.

Ifølge hvalfangerne forsøkte de seks miljøaktivistene å vikle en trosse inn i propellen til hvalfangstbåten. De skal også ha angrepet hvalfangerne med stinkbomber og laserlys.

«Ady Gil» var laget av karbon og kevlar. Den hadde to biodieselmotorer på 540 hestekrefter hver, kunne dykke ned til 7 meter og hadde en toppfart på 45 knop. I 2008 gjennomførte "Ady Gil" verdens raskeste jordomseiling.

— Full krig

Paul Watson har erklært "full krig" mot japanske hvalfangere, etter at hvalfangstskuta «Shonan Maru 2» tirsdag kjørte baugen av hvalvernernes hurtiggående trimaran.

- Nå har vi fått en skikkelig hvalkrig i fanget, sier Paul Watson, leder av Sea Shepherd Conservation Society.

Torsdag sendte han opp gruppens helikopter for å lete etter japanernes fabrikkskip. Watson lover dyrt og hellig at hans folk ikke trekker seg tilbake seg før japanerne gir seg.

- Sabotasje

Begge sider legger skylden på kollisjonen på den andre parten.

— Sea Shepherd utførte en serie sabotasjehandlinger som var svært farlige, og satte livene til det japanske mannskapet i fare, sa Yasuhisa Kawamura, talsmann for det japanske utenriksdepartementet, i Tokyo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mannskapene fra Sea Shepherd sendte torsdag opp et helikopter for å spore opp det japanske fabrikkskipet i Sørishavet. Foto: Sea Shepherd Conservation Society / Barbara VEIGA

Han sikter til at Sea Shepherd-båtene forsøker å vikle lange vaiere inn i propellene på de japanske skipene.

— Disse handlingene bør fordømmes på det sterkeste. Vold kommer ikke til å bidra til å løse denne konflikten.

Begge parter vurderer å gå til sak etter kollisjonen. New Zealand og Australia sa torsdag at de vil granske hendelsen, som fant sted i et område uten klar jurisdiksjon.

Frykter flere trefninger

Don Rothwell er ekspert i internasjonal havrett ved Australian National University, og er myndighetenes rådgiver i hvalfangstspørsmål.

— I slike tilfeller kan man ikke bare sende politi for å skille motstanderne, sier han til AP. Han frykter at konflikten vil eskalere ytterligere.

— Sea Shepherd bruker veldig harde ord, og snakker om en "krig" mot japanerne. Disse er på sin side blitt mer aggressive. Vi kan vente oss flere trefninger, tror Rothwell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trimaranen "Ady Gil" mistet baugen i kollisjonen med det japanske skipet. To av mannskapene brakk et ribbein. (FOTO: AFP PHOTO / The Institute of Cetacean Research) Foto: Institute of Cetacean Research

— På kanten av loven

Havområdene rundt Antarktis er er internasjonalt farvann, og gjenstand for mange disputter. Den japanske hvalfangsten skjer i et område som Australia anser for å være et verneområde for hval, men Japan vil ikke anerkjenne Australias suverenitet.

Hvis partene velger å møtes i en rettssal, tror Rothwell at New Zealand vil være det nærliggende stedet. Men han sier at en slik sak vil være uhyre komplisert.

- Sea Shepherd opererer helt i ytterkanten av det lovlige, og det er utrolig hva de slipper unna med, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paul Watson lover fortsatt krig mot de japanske hvalfangerne. (Arkivfoto: Keld Navntoft / SCANPIX) Foto: Navntoft, Keld

Japan har oppfordret land som gir havn til Sea Shepherd-skipene om å avvise dem. Sea Sheperd på sin side har bedt Australia om å sende kystvaktskip til området for å stoppe den japanske fangsten.

Australias fungerende statsminister Julia Gillard sier hun ikke vil sende skip til området.

— Dette er en sterkt følelsesladet sak. Jeg ber alle i disse farlige og ugjestmilde farvannene om å besinne seg. Vi vil ikke at mennesker skal risikere livet, sa hun til pressen torsdag.

 1. Les også

  Jager hvalfangere med helikopter

 2. Les også

  «Krig og selvmordstaktikk»

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Se bildene fra snøkaoset i Sentral-Europa

 2. VERDEN

  Pågrepet etter ulykken der 20 omkom

 3. VERDEN

  Trump sa at mange har erklært nasjonal krise. Det er misvisende, men han har delvis rett.

 4. VERDEN

  Politikvinne: – Ble presset av myndighetene til å endre Nice-rapport

 5. VERDEN

  Våpenhvilen i Syria i ferd med å kollapse

 6. VERDEN

  Denne grensen har vært symbolet på terror og fiendskap. Nå kan den stå i veien for en brexit-avtale.