Verden

Mindreårig lovbryter til galgen

Iran bryr seg ikke om internasjonalt press og fortsetter å henrette mindreårige lovbrytere. I morgen risikerer Behnoud Shojaee å bli sendt til galgen. Han var bare 17 år da han skal ha begått sin forbrytelse.

Politifolk og tilskuere ser på at fem iranske kriminelle henges. Bildet ble tatt for to år siden.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Seks ganger tidligere har den dødsdømte Behnoud Shojaee fått beskjed om at han skulle henges. Fem ganger har han blitt overført til isolat, og minst to ganger har han vært inn i rommet der hengningen skulle skje.

Hver gang har henrettelsen blitt utsatt på grunn av press fra omverdenen. Ifølge rapporter fra Iran skal henrettelsen gjennomføres i morgen, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam.

– Tenk å være 21 år gammel og fem ganger ha blitt overflyttet til isolat og fått beskjed om at i morgen blir du hengt, sier Amiry-Moghaddam.

Hevder sin uskyld

Behnoud Shojaee hadde akkurat fylt 17 år da han skal ha vært involvert i et masseslagsmål i en park i Teheran der en person ble drept. Han ble dømt for drap, men hevder selv at det ikke var han som sto bak dødsfallet.

Ifølge Amiry-Moghaddam er det 130 personer som er dødsdømt i Iran som var mindreårige da forbrytelsen skal ha skjedd.

– Dette er personer som ikke skulle ha blitt dødsdømt, siden Iran har underskrevet og ratifisert FNs barnekonvensjon, som setter en 18-års grense for bruk av dødsstraff, sier Amiry-Moghaddam.

Iran tok imidlertid et forbehold da de ratifiserte konvensjonen om at de forbehold seg retten til ikke å innføre deler av konvensjonen som de mener kan være i strid med islamsk lov.

Sprer frykt

Ifølge den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen er Iran det land i verden som henretter flest mindreårige forbrytere. Iran skal ha hengt tre mindreårige i 2009, mens ni ble henrettet i både 2008 og 2007. Antallet henrettelser av voksne er også meget høyt. Ifølge meldinger fra offisielle iranske medier er 277 personer blitt henrettet hittil i år.

– Iranske myndigheter bruker henrettelser til å skape frykt. Vi mener vi har sett en økning i antallet henrettelser i månedene etter sommerens uro i Iran, sier Amiry-Moghaddam.

– Nå handler det meste om Irans atomprogram. Vi frykter at myndighetene føler seg friere til å gjennomføre henrettelser når de forhandler om atomprogrammet.

Henrettes i morgen

Ifølge nettsiden til Iran Human Rights, der den norsk-iranske menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam er talsperson, er det kommet meldinger om at flere personer skal henrettes i Iran søndag morgen, deriblant Behnoud Shojaee, melder NTB i kveld.

 1. Les også

  Amnesty: - Første dødsdom etter valgopptøyene i Iran

 2. Les også

  Henrettelsen av Delara (23) utsatt

 3. Les også

  Iran vil henrette ung kvinne

 4. Les også

  Norge ber Iran vise nåde mot dødsdømte