Terrorsiktet norsksomalier erklært utilregnelig

En terrorsiktet norsksomalisk 24-åring er den første Syria-fareren som har erkjent straffskyld for deltakelse i ekstremistgruppen IS. Nå har sakkyndige erklært ham utilregnelig, skriver VG.

Informasjon i etterforskningen tydet på at 24-åringen kan ha vært syk allerede før han dro til Syria i 2014. Dermed ba Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Oslo tingrett oppnevne rettssakkyndige i straffesaken.

Han har i politiavhør forklart at han sluttet seg til IS og tjenestegjorde med våpen i Syria og Irak, samt gitt uttrykk for at han ønsker å leve under islamsk styresett.

Straffesaken mot ham er blitt utsatt i påvente av de rettspsykiatriske undersøkelsene. Konklusjonen om utilregnelighet vil kunne påvirke rettssaken ved at han istedenfor fengsel kan bli dømt til tvungent psykisk helsevern, skriver avisen.

24-åringen ble pågrepet da han kom tilbake til Norge i juli i fjor etter å ha oppholdt seg i Syria i drøye ni måneder. Han har vært varetektsfengslet siden da, og det er ventet at han blir sittende i varetekt fram til rettssaken starter.

– Vi jobber med en innstilling i saken og ønsker derfor ikke å kommentere noe mer rundt saken nå, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til avisen.