Verden

- Terrorlederen Belmokhtar er drept i Mali

Terrorlederen Mokthar Belmokhtar er drept i Mali, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Belmokhtar er drept, bekrefter tsjadisk militære. NTB SCANPIX

 • Helle Skjervold
 • Olav Eggesvik
  Journalist

– Rundt klokken 12 lørdag jevnet en væpnet styrke fra Tsjad en terroristbase med jorden nord i Mali. En rekke terrorister ble drept, blant dem lederen deres, Mokhtar Belmokhtar, sa general Zacharia Gobongue i en uttalelse som ble lest opp på nasjonalt fjernsyn i Tsjad.

Tsjad deltar i den franskledede militæroperasjonen i Mali, som kjemper mot islamister nord i landet.

Hjernen bak In-Amenas-angrepet

Belmokhtar er av algirsk opprinnelse. Han har de siste årene stått bak flere kidnappinger av vestlige turister og hjelpearbeidere i Algerie og nabolandene.

Han tok i et videoklipp på seg ansvaret for terroraksjonen mot gassutvinningsanlegget i In Aménas Algerie, der fem nordmenn mistet livet. Totalt mistet 40 ansatte livet i aksjonen.

Les også

- Bekmokhtar tar på seg ansvaret for aksjonen

Belmokthar regnes som hjernen bak terrorangrepet på anlegget sørøst i Algerie, der blant annet flere norske Statoil-ansatte ble holdt som gisler i flere dager.

Angrepet var, ifølge Belmokthars videotale, en direkte respons på militæraksjonen mot islamistene i Mali. Angrepet var del av en hevnprosess mot Algerie, som lot franske styrker bruke deres luftrom på vei til Mali.

Store penger på kidnapping

Belmokthar har de siste årene tjent enorme summer på kidnappinger, og har i mange av tilfellene sluppet gislene fri mot store utbetalinger. Over tid anslås de militante muslimenes kidnappingsinntekter til 840 millioner kroner. Kidnappingsaksjonene har gjort ham til Afrikas mest ettersøkte terrorist.

Belmokhtar var lenge tilknyttet nettverket Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM). Kidnappingene ble av dem brukt som strategi for å skaffe penger, våpen og utstyr.

Siden har han brutt med AQIM, og i 2012 grunnla han den nye gruppen "The people that sign in blod" ("De som signerer i blod").

Blant et av dokumentene som ble lekket til Wikileaks i 2007 beskriver det amerikanske utenriksdepartementet Belmokhtar som en smugler, opportunist og banditt mer enn en jihadist.

Den enøyde

Belmokthar er kjent under mange ulike navn. Han ble kjent som "Mr.Marlboro" etter å ha drevet omfattende sigarettsmugling i området.

Les også

Her planla han terrorangrepet i In Aménas

20 år gammel forlot han Algerie for å kjempe i Afghanistan. Her ble han ble trent av jihadister, inkludert mujahedingeriljaen, og det var i denne perioden han mistet sitt ene øye. Slik fikk han tilnavnet "Den enøyde".

Han fikk også navnet «den ufangelige» av fransk etterretning da han i 2003 var med på å holde 32 vestlige turister som gisler i flere måneder.

— Vi har sett nyhetsmeldingene, men vi har ingen uavhengig informasjon som kan bekrefte dette. Vi vil avvente med ytterligere kommentarer til vi vet noe mer, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

 1. Les også

  Mobilsamtaler sporet fra gisseltakere til Belmokhtar

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk 42-åring hjem etter nærmere seks år som Al-Qaida-gissel

 2. VERDEN

  USA mener «den enøyde» er drept i fransk angrep

 3. VERDEN

  Al-Qaida-leder drept i Mali

 4. ØKONOMI

  Statoil investerer nær 2 milliarder i terrorrammet anlegg i Algerie

 5. VERDEN

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali

 6. VERDEN

  Nyvalgt president i Algerie skaper mer uro: – Kan eskalere og gå veldig galt, mener forsker