Verden

Angriper sentrum av Gaza by

20 personer ble drept og 80 skadet da sentrum av Gaza by ble rammet av et israelsk granatangrep, ifølge norsk lege.

En palestinsk jente gråter under begravelsen til broren, som ble drept under et israelsk luftangrep i det nordlige Gaza søndag. REUTERS/Ismail Zaydah

 • Elisabeth Rodum

20 palestinere mistet livet og 80 ble skadet søndag formiddag i et israelsk granatangrep mot sentrum av Gaza by, opplyser den norske legen Mads Gilbert i en tekstmelding til Aftenposten.no

Det var det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by som ble rammet, skriver Gilbert.

Tekstmeldingen er lagt ut på Palestinakomiteen i Norges hjemmeside, og alle som leser den oppfordres til å sende den videre.

Anestesilegen Mads Gilbert har sammen med kirurg Erik Fosse jobbet på akuttmottaket på Shifa-sykehuset i Gaza for organisasjonen NORWAC siden onsdag.

De bombet det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drepte, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå!
SMS fra Mads Gilbert, norsk lege på Gazastripen, Palestina.

Angrepet skjedde få timer etter at israelerne hadde tatt kontroll over hovedveiene både sør og nord for Gaza by. Byen har om lag en halv million innbyggere. Det blir også meldt om harde kamper i Jabaliya og Beit Lahiya nord på Gazastripen, melder NTB.

Minst 31 sivile personer er drept siden bakkeoperasjonen startet lørdag kveld, melder helsepersonell på Gazastripen, ifølge NTB.Mange flykter nå fra Gaza by, og også i andre byer der israelske soldater har rykket frem, har folk pakket sakene sine. Lastebiler med kvinner, barn og eiendeler var søndag på vei sørover i det palestinske området, ifølge nyhetsbyrået.

MOHAMMED ABED

Israelske bakkestyrker kjemper seg frem gjennom Hamas’ territorium. Det rapporteres om mange døde og skadede etter at Israels hær lørdag kveld innledet bakkeoffensiv mot Hamas i Gaza, en uke etter at Israel innledet bombetoktene over det tett befolkede området.

– To israelere tatt til fange

30 israelske soldater er blitt skadet i kampene, to av dem alvorlig, ifølge en uttalelse fra den israelske hæren. Hamas hevder på sin side at ni israelske soldater er drept, og sier to israelske soldater er tatt til fange, ifølge Reuters. Men Israel benekter å skulle savne noen soldater.

AP opplyser at 12 palestinere er døde som følge av israelsk panserangrep i det nordlige Gaza. De fleste skal være sivile, sier øyenvitner til nyhetsbyrået. En kilde i den israelske hæren hevder flere titall palestinske geriljakrigere har falt i kampene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder, melder NTB.

Israel vil utvide og forsterke offensiven mot Hamas på Gazastripen så mye som nødvendig, sier Israels forsvarsminister Ehud Barak.

Vil ha våpenhvile umiddelbart

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har oppfordret Israel til øyeblikkelig å stoppe bakkeoffensiven i Gaza, og har bedt Israel gjøre alt som er mulig for å beskytte sivilbefolkningen og sikre nødvendig humanitær hjelp.

Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området.

Men FNs sikkerhetsråd avsluttet tidlige søndag morgen et krisemøte uten å komme til enighet om en uttalelse om situasjonen på Gazastripen, opplyser den franske FN-ambassadøren Jean-Maurice Ripert.

— Medlemsstatene var ikke enige, og jeg har merket meg sterke forskjeller i vår bekymring om den økende volden og den forverrede situasjonen, og store forskjeller med hensyn til gjennomførelsen av en øyeblikkelig, omfattende våpenhvile, sa Ripert til journalister etter møtet.

Diplomatiske kilder sier det er USA som forhindrer enighet om en uttalelse, melder BBC.

— Vi arbeider for å få etablert en våpenhvile, men vil ikke tillate en tilbakevending til status quo, hvor Hamas kan fortsette å send opp raketter ut fra Gaza-stripen og la Gazas befolkning leve et misreabelt liv, sa Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksministeriet ifølge Reuters.

PATRICK BAZ

Ulike signaler fra EU

Mens Frankrike fordømmer den israelske bakkeoffensiven, mener Tsjekkia at invasjonen på Gazastripen er av «defensiv» karakter. EU ser ut til å være splittet i sin Midtøsten-strategi.

Uttalelsene kom idet en tsjekkisk-ledet EU-delegasjon og Frankrikes president Nicolas Sarkozy var på vei til Midtøsten i et forsøk på å få i stand en våpenhvile, melder NTB.

Tsjekkia overtok ved årsskiftet EUs formannskap etter Frankrike, og den fremstående EU-delegasjonen ledes av landets utenriksminister Karel Schwarzenberg.

– Dette er en ondskapsfull aggresjon mot vårt folk. Verdenssamfunnet må ikke være stille. Denne holdningen fortjener fordømmelse, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat i en kommentar til den tsjekkiske uttalelsen.

Også fra britisk hold ser det ut til å være skepsis mot tsjekkernes måte å fremstille konflikten på.

– Dette er ikke holdningen til den britiske regjeringen, sier en anonym regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Arabisk fordømmelse

Ledere for de to eneste arabiske statene som har inngått fredsavtaler med Israel fordømmer den israelske bakkeinvasjonen på Gaza-stripen.

Den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks kontor advarer Israel mot konsekvensene av invasjonen, og sier Israel står ansvarlig for enhver sivil person som mister livet eller skades.

Jordans Kong Abdullah II har også gjentatt sin oppfordring fra lørdag om at Israel må stanse angrepene mot Gaza. Kongen skal under en telefonsamtale med Midtøsten-utsending Tony Blair ha uttalt at Israel ikke oppnår sikkerhet gjennom «aggresjon», ifølge nyhetsbyrået Petra.

Søndag opplyste leger på Gazastripen at over 500 palestinere er drept og 2.400 såret i løpet av en drøy uke. Blant dem er 80 barn.

Siden israelske soldater krysset grensen lørdag kveld, er minst 23 palestinere drept, de fleste sivile. Også en israelsk soldat skal være blant de drepte, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet.

 1. Les også

  - Situasjonen er forferdelig

 2. Les også

  Harde kamper i Gaza natten gjennom

 3. Les også

  Barak: - Vi er ikke ute etter krig

 4. Les også

  Tsjekkia sier Gaza-uttalelse var en misforståelse

Den norske legen Mads Gilbert er på Gaza. NORWAC 2009

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 2. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by

 3. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 4. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 5. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 6. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile