Verden

Disse fem tallene er dårlige nyheter for Donald Trump

Donald Trump har hatt et par forferdelige uker, og nå synes det på meningsmålingene.

Donald Trump er det republikanske partiets presidentkandidat. Valgprognosene er lite lystig lesning for ham om dagen.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

En opprivende krangel med foreldrene til en muslimsk offiser som døde i tjeneste for den amerikanske hæren i Irak-krigen, krangel med ledelsen i det republikanske partiet og utkasting av en gråtende baby, har begynt å tære på Donald Trumps tilsynelatende teflonbelegg.

The Donald har vist en formidabel evne til å komme tilbake etter et utall med sleivete utfall og påfølgende mediestorm, men nå kan han prise seg lykkelig over at det ennå er lenge igjen til presidentvalget den 8. november.

Tallene som nå kommer fra de amerikanske meningsmålingsinstituttene, ekspertene som beregner sannsynligheten for en Trump- eller Clinton-seier, og bettingselskapene, er nemlig svært stygge for den republikanske presidentkandidaten:

7 prosent sannsynlighet for at Trump vinner

Aller verst ser det ut på en av prognosene fra valgguru Nate Silver og nettsiden FiveThirtyEight. Prognosen som forteller hva som hadde skjedd dersom valget hadde vært i dag, anslår at Donald Trump hadde hatt 7,1 prosents sjanse til å vinne, mens det hadde vært 92,9 prosent sikkert at Hillary Clinton ville ha overtatt Barack Obamas plass i det ovale kontoret.

Endringen fra Trumps toppnotering, som var for bare 10 dager siden, er dramatisk. Den 27. juli, seks dager etter avslutningen av det republikanske partiet landsmøte, viste prognosen at det var 55,4 prosent sannsynlig at Trump ville vinne.

Grafen til FiveThirtyEight viser hvor dramatisk utviklingen har vært for Donald Trump den siste uken. Se flere grafer på projects.fivethirtyeight.com.

Endringene er så dramatiske fordi de baserer seg på hvor stor sannsynlighet det er for at den enkelte kandidaten skal kunne vinne de enkelte delstatene. Det amerikanske systemet er slik at man kjemper om et visst antall valgdelegater fra hver enkelt delstat. Det er også slik at det er den som får flest stemmer som vinner alle valgdelegatene fra en stat.

Det som avgjør presidentvalg i USA er hvem som vinner de store vippestatene. Dette er stater med mange valgdelegater og hvor det tradisjonelt har vært jevnt mellom den republikanske og den demokratiske kandidaten. De siste prognosene til Nate Silver tyder på Donald Trump vil tape alle de viktige vippestatene.

18,3 prosents sjanse for å vinne i november

En annen av Nate Silvers prognoser viser at dersom man tar hensyn til alle meningsmålinger og beregner hva de forteller om hva som vil skje i november, så ved valget den 8. november, så er det nå bare 18,3 prosents sannsynlighet for en Trump-seier.

Det er grusomme tall for en kandidat som faktisk hadde 50,1 prosents sjanse til å vinne for bare fem dager siden.

24,6 prosents sjanse for Trump-seier

Den siste av FiveThirtyEights prognoser tar også hensyn til historiske data og økonomien. Den gir Trump det beste resultatet, men selv på denne prognosen er det bare 24,6 prosents sjanse for en Trump-seier i november. Det er svake tall i forhold til det nivået han har ligget på før. Gjennom hele den siste halvparten av juli viste denne prognosen at det var knappe 40 prosents sjanse for at den neste presidenten ville hete Donald Trump.

  • De siste tallene bekrefter tendensen fra tidligere i uken: Trump stuper på målinger og prognoser etter skandaleuke.
Nedturen til Trump startet med kritikken fra Khizr Khan, faren til en kaptein i den amerikanske hæren som ble drept i krigen i Irak. Khan kritiserte Trump for hans utspill mot muslimer. Trump synes å ha forverret situasjonen ved å gå til motangrep mot Khizr Khan og hans kone.

6,8 prosents ledelse for Clinton på meningsmålingene

Det som kanskje kan peppe Donald Trump opp litt er de faktiske meningsmålingene. De spriker noe, men ifølge Real Clear Politics’ oversikt over gjennomsnittet av alle meningsmålingene er det nå Hillary Clinton som leder med 47,4 prosent, mot Trumps 40,6.

Også her er det imidlertid en betydelig nedtur for Trump. Mesteparten av det siste året har avstanden mellom de to kandidatene vært mindre, og i slutten av juli så ledet faktisk Trump på denne meningsmålingen.

Grunnen til at spriket mellom Clinton og Trump er mindre her enn på prognosene for hvem som kommer til å vinne, er altså at man her ikke tar hensyn til hvem som vil vinne vippestatene. Alt tyder på at valget vil bli avgjort i de store delstatene Virginia, Pennsylvania, Ohio og Florida, og her ligger altså Hillary Clinton altså nå an til å vinne.

Trumps håp blir i økende grad at hvite menn uten college-utdannelse i disse delstatene vil sikre ham seieren. Trump taper i nesten alle andre grupper, men har scoret svært høyt hos frustrerte hvite velgere med liten utdannelse og svak økonomi.

33 prosents sjanse ifølge bookmakerne

Også hos bettingselskapene er det størst tro på Clinton-seier. Donald Trump har en 33 prosents sjanse til å vinne, ifølge det britiske spillselskapet William Hill. Til sammenligning mener de at Hillary Clinton har 73 prosents sjanse til å bli USAs første kvinnelige president, ifølge nj.com.

Mange mener Trump burde trekke seg

Donald Trump gjør det så dårlig at mange republikanske ledere mener han burde trekke seg og overlate kandidaturet til en annen, skriver Politico.

Årsaken er at republikanerne har begynt å bekymre seg over at Trumps manglende popularitet kan bidra til at mange republikanske kandidater til Representantenes hus og Senatet i Kongressen og republikanske guvernørkandidater også vil tape sine valg.

Nettstedet presiserer imidlertid at de samme republikanske lederne ikke har noen tro på at Trump vil trekke seg.

Les mer om

  1. Hillary Clinton
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. USA-valg 2016