Verden

Rubios håp styrket av seier i Puerto Rico

Marco Rubio tok en overlegen seier med 74 prosent av stemmene i det republikanske nominasjonsvalget i Puerto Rico. Dermed rasker han med seg alle de 23 delegatene på øya.

Marco Rubio holder her en tale til sine tilhengere i Toa Baja, Puerto Rico, lørdag kveld. Foto: ALVIN BAEZ

 • Robert Gjerde
 • Ntb

Opptellingen viser at Florida-senatoren Rubio fikk 27.485 av de drøyt 36.000 stemmene. Donald Trump fikk 14 prosent, Ted Cruz 9 prosent og John Kasich fattige 1 prosent.

Siden Rubio fikk over 50 prosent av stemmene i Puerto Ricos primærvalg, vinner han alle territoriets 20 delegater til partilandsmøtet i juli. De tre superdelegatene fra Puerto Rico har allerede gjort klart at de støtter Rubio.

For Rubio blir seieren hans andre i årets valgkamp etter at han vant Minnesota på supertirsdagen. Men han ligger fortsatt langt bak teten med Trump og Cruz. Etter seieren i Puerto Rico har Rubio samlet totalt 151 delegater så langt i nominasjonen. Trump står med 384, Cruz med 300 og Kasich med 37.

Dette skjedde i helgen:

Les også

Overraskende nedtur for Donald Trump i helgen

Få velgere

Det republikanske partiet i Puerto Rico antok før partiets nominasjonsvalg at rundt 30.000 personer ville avlegge stemme. Puerto Rico har cirka 3,5 millioner innbyggere.

Selv om de er amerikanske statsborgere, har ikke Puerto Ricos innbyggere stemmerett ved presidentvalget i november, med mindre de flytter til fastlandet og registrerer seg i en delstat der.

De kan imidlertid delta i nominasjonsvalgene og slik påvirke partienes valg av presidentkandidat, og alle stemmeberettigede kan delta i republikanernes nominasjon, så lenge de undertegner en tilknytning til partiet før de avlegger stemme.

Les også

6 grunner til at Trump er bra for det republikanske partiet

Flest demokrater

Politikk i Puerto Rico dreier seg mye om øyas forhold til USA. Ett av de større partiene går inn for at Puerto Rico blir en delstat i USA, mens de øvrige ønsker å beholde den delvis selvstyrte statusen øya har i dag, og et lite mindretall vil ha full uavhengighet.

Et stort flertall av øyas innbyggere er demokrater. Øyas republikanere har tradisjonelt vært tiltrukket av partiet som går inn for sterkere tilknytning til USA.

Alle som ville delta i det republikanske primærvalget, måtte da også undertegne en erklæring om at de støtter at Puerto Rico blir USAs 51. delstat.

Les også

Kreml jubler over Trump: Det viser at vestlig demokrati ikke virker

Sanders vinner i Maine

Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde 64 prosent av dem gått til Sanders i Maine, mens Clinton fikk 36 prosent, ifølge NBC. Foto: JIM YOUNG

Bernie Sanders slår Hillary Clinton i Demokratenes nominasjonsvalg i Maine, viser prognoser fra flere amerikanske medier.Seieren er Sanders' åttende på de 19 rundene som er avgjort så langt i nominasjonskampen. Han er sikret minst 14 av de 25 delegatene i Maine, mens Clinton ser ut til å få minst seks.

Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde 64 prosent av dem gått til Sanders, mens Clinton fikk 36 prosent, ifølge NBC. Flere medier ga seieren til Sanders idet han og Clinton startet sin TV-sendte debatt i Flint i delstaten Michigan.

Triumfen får liten innflytelse på Clintons solide ledelse totalt. Før runden i Maine, hadde den tidligere førstedamen og utenriksministeren sikret seg 1.123 delegater, mens Sanders hadde samlet 481.

Tidligere søndag sikret Marco Rubio seg seieren i Republikanernes nominasjonsvalg i Puerto Rico. Republikanerne holdt valg i Maine lørdag, og der vant Ted Cruz med 46 prosent av stemmene.

 1. Les også

  «Jeg garanterer at det ikke er noe problem»

 2. Les også

  Mayday, mayday for republikanerne

 3. Les også

  Veteranene fillerister Trump

Les mer om

 1. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump vant nominasjonen i staten Washington

 2. VERDEN

  Clinton slår Sanders i Puerto Rico

 3. VERDEN

  Resultatet i Iowa lar vente på seg. Nå hagler kritikken.

 4. VERDEN

  Biden ett steg nærmere nominasjonen

 5. VERDEN

  Trump gjorde narr av demokratene

 6. VERDEN

  Clinton og Sanders møttes etter siste nominasjonsvalg