Verden

Obamas Cuba-besøk skviser amerikanere til forbudt badeby

Det er ikke plass til både Barack Obama med reisefølge og vanlige amerikanere på Cuba om to uker. Derfor blir de som ikke er en del av reisefølget tvangssendt til badebyen Varadero.

Hotel Nacional er kanskje Havanns mest berømte hotell. Men vanlige amerikanerne som har bestilt rom der den nest siste helgen i mars kastes nå ut til fordel for Barack Obama og hans reisefølge.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Mange amerikanere som hadde sett frem å tilbringe den nest siste helgen i Cubas hovedstad Havanna må glemme det. Hotellreservasjonene er kansellert. De må heller belage seg på hvite strender, grillet hummer og en rundt to timers kjøretur til badebyen Varadero.

Første amerikanske president siden revolusjonen

Den som har skylden for dette er deres egen president, Barack Obama.

For første gang siden Fidel Castro styrtet Cubas USA-vennlige regime i 1959, skal nå en amerikansk president besøke landet. Som vanlig er hans reisefølge av en viss størrelse, inkludert sikkerhetsoppbudet. Det er ikke uvanlig at ordinære gjester ikke slipper på hele eller deler av hotellene de besøker.

Tilsynelatende skjer nå dette også på Cuba.

For lederen av et amerikansk reisebyrå sier til Reuters at han har fått beskjed om at hotellene Capri, Nacional og Panorama må sende alle gjestene sine til Varadero.

I tillegg må Parque Central sende halvparten av sine gjester bort, mens andre hoteller også risikerer å måtte stenge helt eller delvis for andre gjester i denne perioden. Derfor sendes alle hotellenes gjester heller til Cubas fremste badeby. Men det er en forbudt by for amerikanske statsborgere.

Turistbesøk ulovlig for amerikanerne

Her er et av strandhotellene i badebyen Varadero.

For amerikanere har ikke lov å reise til Cuba som turister. Reisene må begrenses til blant annet utdanningsformål eller kulturutveksling. Og det er lite av i Varadero, en idyllisk halvøy som i alle fall tidligere var avstengt for vanlige cubanere.President Obama sa i desember at han vil besøke Cuba som en del av gjenopptagelsen av diplomatiske forbindelser og økt handel mellom de to statene. Obama skal være på Cuba fra mandag 21. til tirsdag 22. mars, mens de ordinære gjestene ryddes unna hotellene fra lørdag 19. mars til onsdag 23. mars.

Les historiene om forgiftede sigarer og eksilcubaneres bitre Castro-hat:

  1. Les også

    Slik har USA og Cuba dyrket uvennskapet gjennom 55 år

  • USA gjenåpnet i desember ambassaden i Havana, 54 år etter landet kuttet alle relasjoner til Cuba