Norske turister i Nice: - Folk løp og hadde panikk

Nordmenn på ferie i Nice forteller om panikk og kaos etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde og drepte 84 mennesker.

Mennesker på vei bort fra promenaden i Nice.

– Vi var inne i leiligheten i kveld. Plutselig begynte folk å løpe utenfor. Etter hvert ble det enorme folkemengder som har løp oppover hovedgaten, sier Torjer Melling (21) til Aftenposten.

Han er på ferie med venner i Nice og bor i en leilighet like ved hovedgaten i byen. Melling forteller at folk var panikkslagne.

– De virket veldig redde. Det var kaotisk. Det var mange barnefamilier også som løp oppover med små barn, sier Melling.

Torjer Melling og Mads Lindhardsen er på ferie i Nice

– Bare tilfeldig at det ikke var oss

Han og vennegjengen hadde egentlig tenkt å få med seg fyrverkeriet fra promenaden i kveld.

– Men tiden gikk fra oss og vi dro ikke dit. Det er jeg veldig glad for nå, sier Melling.

Han forteller at trikken ikke går og at gamlebyen og nedre del av promenaden er stengt av politiet.

– Vi kommer til å holde oss innendørs i kveld. I går kveld var vi på promenaden der det skjedde, så det er bare flaks at vi ikke er der i dag. Det er bare tilfeldigheter og ganske vanvittig å tenke på, sier Melling.

Franske soldater i Nice gater.

– Lastebilen meide ned folk

– En stor lastebil kom i voldsom fart rett bak oss. Vi så at bilen meide ned folk. Vi sto to meter fra bilen da den passerte meg og min kone. Det kunne så lett ha vært oss, sier Knut Løtvedt til Bergens Tidende.

Ifølge bergenseren var flere tusen mennesker samlet i den aktuelle gågaten. Lastebilen tok seg forbi politisperringene og kjørte målrettet ned folk, ifølge flere øyenvitner. Dette bekreftes av Løtvedt.

– Det var helt uvirkelig. Folk lå strødd. Jeg tok hånden til min kone og løp mot hotellet etter at lastebilen hadde passert. Da hørte vi flere skuddsalver bak oss. På veien hjem så vi mange døde som lå på bakken, sier Løtvedt, som er på ferie i turistbyen.

Han er rystet over det som har skjedd.

– Det er helt vanvittig. Vi har vært heldige. Dette er grusomt for de som er rammet. Vi er i sikkerhet på rommet vårt nå. Mens vi snakker ligger det døde mennesker på gaten rett utenfor vinduet vårt, sier Løtvedt.

Pål Christian Møller har leilighet i Nice, og skulle feire nasjonaldagen sammen med lokalbefolkningen torsdag kveld.

– Jeg sa til kona: «Dette er terror»

– Jeg sto fem meter fra der folk ble kjørt i hjel. Det lå minst ti mennesker i veibanen som ikke rørte på seg, og i løpet av to-tre sekunder begynte folk å skrike, sier Pål Christian Møller til Adresseavisen.

Han og kona har leilighet i Nice, og skulle torsdag kveld feire nasjonaldagen sammen med lokalbefolkningen.

– Plutselig skimtet jeg en stor, hvit bil i øyekroken. Så gikk det to sekunder før jeg hørte folk rope. Da lå det minst ti mennesker i veibanen. Jeg sa til kona: «Dette er terror».

Møller og kona løp sammen med mange andre langs promenaden for å komme seg bort fra bilen, som hadde stoppet et stykke unna.

– Noen sekunder etter hørte vi skyting i bakgrunnen, og ble redde for at det skulle skytes i vår retning. Alle løp, det var totalt kaos og jeg så at det lå flere kropper i gata. Vi løp til en sidegate, og der lå det sko som folk hadde mistet. Folk hylte og skreik og det var skikkelig panikk, sier han.

– Mennesker sprang for livet

Nora Warholm Essahli (21) er også på ferie i Nice.

– Vi satt på en bar i gamlebyen når en stor gruppe mennesker sprang forbi. De sprang som om de sprang for livet, skriver Essahli i en sms til Aftenposten.

Hun var like ved stedet der lastebilen traff folkemengden, og forteller at mennesker var fortvilte og redde.

– De som kom springende fortalte om en «gal mann som skjøt». Folk begynte å gå og springe i alle retninger. Vi satt på en kafé kun meter fra åstedet i timen før fyrverkeriet, som begynte 22.00, og bor like ved åstedet. Vi ble redde og gikk hjem, sier Essahli som nå befinner seg i sikkerhet.

- Det skjedde i løpet av sekunder, sier Karton Nilsen til Stavanger Aftenblad.

– Panikken var fullstendig

Karton Nilsen fra Stavanger satt på restaurant sammen med kona Norunn, datteren Frida (20), sønnen Karton (15) og sønnens kamerat Martin Enoksen (15) da panikken brøt ut i Nice, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det skjedde i løpet av sekunder. Plutselig kom store folkemengder løpende oppover gatene. Folk reiste seg umiddelbart og fulgte etter. Det gjorde vi også, forteller Nilsen.

Han forteller at de ble geleidet gjennom en bakgård og ned i en kjeller, hvor de oppholdt seg en stund før de slapp ut og kom seg hjem til leiligheten.

– Vi var 25-30 personer inne i et rom der. Vi ble hysjet på, fikk beskjed om å være stille. Panikken var fullstendig, ungene var svært redde, de gråt, skjønte at det var snakk om terror, forteller Nilsen.