WSJ: Terrorpoliti tror IS vil endre taktikk etter Paris og Brussel

Cafeer i stedet for flyplasser og håndvåpen i stedet for eksplosiver, sier belgiske antiterror-tjenestemenn.

Belgiske terror-eksperter frykter IS har «lært» av Paris-terroren ved blant annet Bataclan.
  • Silje Rønning Kampesæter

I Paris i november ble det gjennomført seks angrep med både selvmordvester og skytevåpen. 130 mennesker ble drept, nesten alle med skytevåpen.

I Brussel i mars ble det gjennomført tre angrep. Alle med eksplosiver. 32 mennesker ble drept.

En granskning er startet av det belgiske parlamentet og flere av de som har blitt intervjuet i forbindelse med granskningen mener angrepene i Brussel kunne endt langt verre, ifølge The Wall Street Journal (WSJ).

Avisen skriver at belgiske antiterror-tjenestemenn tror IS nå har tatt lærdom av de siste angrepene i Europa, og at gruppen vil utføre flere angrep med håndvåpen i stedet for med eksplosiver.

I tillegg tror de at IS vil rette fremtidige angrep i Europa mot ubeskyttede såkalte myke mål som for eksempel kafeer.

Upålitelige eksplosiver

For ifølge The Wall Street Journal var det mye som gikk galt for terroristene på flyplassen i Brussel den 22. mars.

Idet den ene angrepsmannen løp med baggasjevognen sin i motsatt retning av den flyktende folkemassen, falt kofferten med eksplosiver av vognen. Kofferten eksploderte, men på grunn av vinkelen den lå i, gikk trykket oppover og ikke utover, noe som begrenset skadeomfanget.

Usikre terrorister

I tillegg skal to av angriperne denne dagen tilsynelatende ha ombestemt seg. Én gjemte seg bak en søyle på flyplassen og holdt for ørene idet to av bombene på flyplassen gikk av, ifølge WSJ. Bomben han selv skulle detonere satte han fra seg og stakk fra stedet.

Aftenposten har nylig skrevet om 23 år gamle Osama Krayem. Han skulle i utganspunktet sprenge seg selv på t-banen i Maelbeek sammen med Khalid El Bakraoui.

Bakraoui gjennomfører angrepet der 16 mennesker døde, men Krayem forsvinner og blir først arrestert et par uker senere. Han sier han ombestemte seg.

Les mer om Aftenpostens kartlegging av Brussel og Paris-angrepen: Han kom tilbake til Europa skjult blant flyktningene. På seks måneder knyttes han til to terrorangrep som tok 162 liv.

Flere tusen fremmedkrigere

Terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige er ikke så sikker på belgernes teori. Han mener at typen angrep vil avhenge av tilgjengelighet - på folk og på materialer.

– Har de en bombemaker og tilgang til materialer så er nok dette avgjørende, sier Ranstorp og legger til at tilgangen på dette igjen avhenger av tilgangen på folk med lokalkunnskap og lokale nettverk.

Og ifølge en fersk rapport fra International Center for Counter-Terrorism (ICCT) har IS god tilgang på lokalkunnskap. Ifølge rapporten kommer finnes det rundt 2000 franske fremmedkrigere, over 700 tyskere, tilnærmet like mange briter og mellom 400 - 500 belgere.

Det utgjør majoriteten av fremmedkrigere fra Europa.

– Disse nettverkene er større enn man trodde og nettverkene som både Paris og Brussel viser, går på tvers av grensene, sier Ranstorp.