Verden

Solheim til Aftenposten: Noen i FN-systemet er imot reform, som jeg har stått i spissen for

Erik Solheim antyder at FN-rapporten om reisevirksomheten hans ble laget fordi han har ønsket å røske opp i FN-systemet.

Erik Solheim, her fra New Delhi i sommer. Foto: SAUMYA KHANDELWAL / Reuters / NTB scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Utenriksjournalist

Tirsdag kveld kunngjorde Solheim til sine ansatte at han velger å trekke seg som FNs miljøsjef.

Like etterpå bekreftet han det overfor Aftenposten, som tirsdag ettermiddag var først til å avsløre at han kom til å gå av.

Solheim går av knappe to måneder etter at en foreløpig rapport fra FNs revisjonsprogram kritiserte ham for reisevirksomheten hans.

– Jeg har snakket med FNs generalsekretær, og vi er enige om at det er lettere å håndtere revisjonsrapporten dersom jeg fratrer på torsdag.

Rapporten han henviser til, handler om reisevirksomheten hans etter at han begynte i jobben i juni 2016. Solheim fikk forelagt en endelig versjon av rapporten på lørdag.

Aftenposten har ikke lest den endelige rapporten, men i den foreløpige rapporten i september rettet internrevisorene kraftig kritikk mot Solheim for reisevirksomheten sin.

Fikk kritikk – betalte tilbake penger

I løpet av sine 22 første måneder som om leder for FNs miljøprogram (UNEP) har den tidligere utviklings- og miljøministeren Erik Solheim vært borte fra hovedkontoret 79 prosent av tiden og reist for 4,1 millioner kroner, ifølge den interne rapporten, som Aftenposten avslørte i september.

63-åringen tok delvis selvkritikk etter rapportutkastet, og han betalte tilbake 50.000 kroner for én av reiseregningene der revisorene oppdaget feil.

– Rapporten inneholder usannheter

Selv mener Solheim at den kritiske rapporten bare er en del av bildet for å forklare hvorfor han nå har mistet jobben.

– Dette er en rapport som inneholder mange feil, mangler og usannheter. Mye av bakgrunnen for hvorfor den i det hele tatt ble laget, er at noen i FN-systemet er imot reform, noe jeg har stått i spissen for, sier han.

Solheim legger til at han håper andre FN-topper ikke tolker hans avgang som et signal om at man ikke skal forsøke å gjør FN mer effektivt.

– Det er nemlig større behov for reform i den organisasjonen enn noen gang, sier han.

– Skal ta lang juleferie

I en e-post til de ansatte sier Solheim at han er stolt over alt de har utrettet i organisasjonen etter at han begynte der.

«Sammen har vi jobbet dag og natt for å forandre denne institusjonen og for å ha en reell betydning for menneskene vi er ment å tjene. Jeg er lei meg for at reisen er over, og håper at dere vil fortsette å jobbe for denne visjonen», skriver han.

Overfor Aftenposten trekker han frem flere ting han er spesielt stolt av:

– Vi har løftet opp plast som en hovedutfordring for miljøet, og vi har etablert et godt samarbeidsforhold til store utviklingsland som Kina, India og Indonesia, sier han.

– Hva skal du gjøre etter at du slutter i denne jobben?

– Nå har jeg jobbet døgnet rundt i to og et halvt år. Jeg gleder meg til å ta en skikkelig lang juleferie. Og så gleder jeg meg til nye utfordringer på nyåret.

– Noen konkrete planer?

– Det blir nok noe som har med klima, miljø og utvikling å gjøre. Dersom noen har noen gode forslag, er det bare å si fra, sier Solheim.

Les mer om

 1. Miljø
 2. FN
 3. Erik Solheim

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Erik Solheim går av som FNs miljøsjef

 2. VERDEN

  Solheims reiserot får konsekvenser: Flere land stanser inntil videre utbetalingene til FNs miljøprogram

 3. VERDEN

  Solheim om reisekritikken: «Grunnløse påstander»

 4. VERDEN

  Erik Solheim får kraftig refs i FN-rapport: Anklager ham for å avvise kritiske spørsmål som «idiotiske»

 5. VERDEN

  Det var ikke bare reiseregningene som førte til Erik Solheims fall. Her er historien om hva som skjedde.

 6. VERDEN

  Statsministeren om Erik Solheim-bråket: – Vi er opptatt av at man ikke skal sløse med penger i FN