Forsker fant korthåret og glattbarbert Jesus i ørkenruin
Lyset falt på murveggen, og forsker Emma Maayan Fanar tittet opp. Da så hun det: Jesu øye.
– Jeg ropte straks på ektemannen min. Han er fotograf og kom for å ta bilder, forteller hun til Aftenposten.
Det er omtrent et år siden den israelske forskeren oppdaget Jesus-bildet. Teamet har imidlertid ikke fortalt om oppdagelsen før de nå har beskrevet funnet i en artikkel i et vitenskapelig tidsskrift, Antiquity, som publiseres av Cambridge University Press.
Trolig fra 500-tallet
– Dette bildet er det eldste kjente veggmaleriet av Kristus i det hellige land, sier kunsthistorikeren.
Funnet ble gjort i Shivta i Negev-ørkenen. Ruinbyen står på Unescos verdensarvliste. Bildet antas å være malt på 500-tallet. Jesus er fremstilt som en ung mann med kort, krøllete hår og store øyne.
Gjemt bak skitt og støv
Ruinbyen ble oppdaget på 1800-tallet. Det ble sent på 1920-tallet så vidt lagt merke til at det trolig var et slags veggmaleri i dåpskammeret, men siden fattet ingen interesse for dette ettersom bildet var utydelig og gjemt bak skitt og støv.
Maayan Fanar og de andre forskerne beskriver Jesus-ansiktet slik: «kort, krøllete hår, langstrakt ansikt og forlenget nese». Fjeset er en del av en større illustrasjon som ifølge forskerne viser hendelsen beskrevet i Bibelen der Jesus blir døpt.
Ved siden av Jesus i bildet skimtes konturene av et større ansikt omgitt av en glorie. Det antas å forestille døperen Johannes.
- Her kan du ved å bevege markøren sammenligne veggmaleriet med kunsthistorikerens hjelpestreker:
Uten skjegg og langt hår
Figuren på veggen ligner lite på klassiske vestlige fremstillinger av Jesus med langt hår, skjegg og kjortel. Dr. Emma Maayan Fanar er likevel uansett ikke i tvil om at det er Jesus som er avbildet. Hun mener dette er lett å se for eksperter som er kjent med ikonografien – billedspråket – fra denne tidsepoken i regionen.
Maayan Fanar mener at Kristi ansikt i dette veggmaleriet i seg selv er en viktig oppdagelse.
– Det tilhører den ikonografiske tradisjon med en korthåret Kristus, noe som var utbredt i Egypt og Syro-Palestina, men ble borte i senere bysantinsk kunst, påpeker forskerne i den vitenskapelige artikkelen.
Det bysantinske riket – også kalt Østromerriket – var et imperium i Sør-Europa, Tyrkia, Midtøsten og Nord-Afrika styrt fra dagens Istanbul fra år 330 til 1452.
Forskerne fremholder at tekster fra epoken maleriet stammer fra, viser at det var strid og delte meninger om Jesu utseende, deriblant frisyren hans.
Bilder ble ødelagt
Jesu dåp er også et motiv som ble mye brukt i tidlig kristen og bysantinsk kunst. Men det gamle bildet i den israelske ørkenbyen er likevel sjeldent i regionen. Årsaken er at den bysantinske keiser Leo III på 720-tallet startet den såkalte ikonoklastiske periode som varte i over 100 år. Da ble hellige bilder forbudt og ødelagt.