Verden

Fire nye bilbranner i Göteborg-området

Et døgn etter massepåtenningen av biler i Göteborg mandag sto ytterligere fire biler i brann.

Rundt 100 biler ble påtent og vandalisert av svartkledde og maskerte ungdommer i flere svenske byer natt til tirsdag, blant annet i Trollhättan (bildet).
 • og NTB
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

I løpet av en halvtime ble to biler stukket i brann i Västra Frölunda natt til onsdag. I dette området brant mange biler mandag. De to bilene sto tett inntil bolighus, og det var stor spredningsfare til både hus og biler, opplyser operasjonsleder Johan Ljung i Väst politidistrikt til nyhetsbyrået TT.

 • To pågrepet og en etterlyst etter at over 80 biler ble påtent i Sør-Sverige mandag kveld. Ungdommer kastet stein mot politiet.

Tidligere på kvelden måtte politiet rykke ut til to andre branner, en i Mölndal utenfor Göteborg og en i Norrby i Borås.

Sveriges statsminister Stefan Löfven gjorde det i går klart at samfunnet skal mobilisere for å bekjempe ildspåsettelser og bråk. Natt til onsdag gikk han natteravn i Tynnered.

De omfattende bilbrannene har sendt Stefan Löfven inn i høstens valgkamp med en ny utfordring.

Onsdag morgen melder Expressen om ytterligere to bilbranner. Denne gang i Karlshamn. En ukjent gjerningsperson skal ha antent en bil, og brannen spredte seg videre til en bil som sto parkert ved siden av. Den som meldte om brannen, skal ifølge lokalavisen Blekinge Läns Tidning, ha sett flere løpe fra stedet.

Det er uklart om brannene kan knyttes til hendelsene kvelden i forveien da rundt 100 biler ble påtent og vandalisert i Göteborg og Trollhättan. Men Ljung sier det ser ut til at de er blitt startet på samme måte.

– Her er noe blitt slengt på bilene, og så har de begynt å brenne, sier han.

Politiet pågrep tirsdag to ungdommer på 16 og 21 år og sa at de forventet å gjøre flere pågripelser i løpet av natt til onsdag og utover onsdagen.

Påvirker valget

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson gjestet onsdag SVT Morgonstudion. Han forteller om en sterk mobilisering for å finne gjerningspersonene.

– Disse ungdommene trodde kanskje de kunne komme unna med dette. Men det kommer inn mye informasjon fra allmennheten, noe som ofte er et problem i andre tilfeller. Denne gangen har folk mobilisert mot denne gjengen, sa Johansson i morgensendingen.

Inntil nylig så det ut til at de skogbrannene som har herjet Sverige i sommer, skulle gi valgkampen et miljøfokus. Gårsdagens bilbranner har endret den kursen. Søkeordene som ifølge Expressen dominerer på Google og Twitter nå, er «Stefan Löfven», «Västsverige» og «Frölunda». Ord om klima og ekstremvarme har nesten forsvunnet.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5