Norsk aktivist skutt og såret på Vestbredden

Den norske aktivisten Kristin Foss (43) er lettere skadet etter at hun lørdag ble skutt i forbindelse med en demonstrasjon på Vestbredden.

Foss ble truffet i magen av en gummibelagt stålkule ved en ukentlig demonstrasjon i landsbyen Kufr Qaddoum utenfor Nablus, skriver VG. Demonstrasjonene er protest mot at hovedveien er stengt for palestinerne i området.

Hun forteller at israelske soldater hadde tatt stilling på en bakketopp og at en gruppe gutter forsøkte å kaste stein. Etter hvert som situasjonen roet seg, gikk Foss og en islandsk kollega ned på veien.

Les også

Flere hundre deltok i Palestina-demonstrasjon i Oslo: – Vi roer oss ikke

Skutt i magen

– En eldre palestiner ba oss hjelpe ham å få igjen bilen sin, som israelerne hadde beslaglagt. Da vi nærmet oss soldatene ropte de en kort advarsel før de skjøt to skudd. Den ene kulen traff meg i magen, forteller Foss. Hun sier både hun og kollegaen hadde armene i været, og hun skjønner ikke at de kan ha blitt oppfattet som en trussel mot soldatene.

– Vi var åpenbart ubevæpnet og utgjorde overhodet ingen trussel mot soldatene, sier Foss.

Utenriksdepartementet ble varslet om hendelsen lørdag og sier Foss er tilbudt konsulær bistand.

– Gjennom vår ambassade i Tel Aviv har vi bedt israelske myndigheter om en forklaring på omstendighetene rundt demonstrasjonene, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til VG.