Verden

Kim Jong-un sier han er klar til nye samtaler med Trump

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier han er klar til nye samtaler med USAs president Donald Trump når som helst, men krever at sanksjonene oppheves.

Kim Jong-un tilbyr i sin nyttårstale nye samtaler med president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kim gjør det i en tale klart at han kan måtte skifte mening om ikke presset mot Nord-Korea oppheves.

– Hvis ikke USA holder sitt løfte, som ble avgitt foran hele verden, og insisterer på sanksjoner og press mot vår republikk, har vi kanskje ikke noe annet valg enn å vurdere nye måter å forsvare vår uavhengighet og våre interesser, sa Kim i sin nyttårstale tirsdag.

Kims henvisning var til toppmøtet mellom ham og Trump i Singapore i juni, der de to kom med et vagt løfte om atomnedrustning på den koreanske halvøya. Siden har prosessen stagnert mens de krangler om hva atomnedrustning betyr.

– Jeg er klar til å sette meg ned med USAs president når som helst i framtiden og gjøre alle mulige anstrengelser for et resultat som ønskes velkommen av det internasjonale samfunnet, sa han i talen.

Men han krever samtidig at USA og Sør-Korea avslutter for godt sine felles militærøvelser som han sier skaper spenning. Øvelsene har stort sett ikke vært holdt siden toppmøtet.

Les også

  1. Det begynte med at Trump ville ha flere nordmenn til USA. Siden er det bare blitt villere. Slik var Trump-året.

  2. Do-nekt, rakettalarm og flaue klesvalg: Brølerne som gikk verden rundt i 2018

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Nord-Korea
  3. Kim Jong-un