Verden

Vulkan 228 meter lavere etter utbrudd i Indonesia

Vulkanen Anak Krakatoa mistet nesten to tredeler av høyden og opptil tre firedeler av volumet etter forrige ukes utbrudd som utløste en dødelig tsunami.

Vulkanen Anak Krakatoa har blitt betraktelig lavere og volumet redusert etter forrige ukes utbrudd.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Anak Krakatoa har nå en høyde på 110 meter over havet, en reduksjon på 228 meter over havet før forrige ukes utbrudd, opplyste indonesiske kriseberedskapsmyndigheter lørdag.

Mellom 150 millioner og 180 millioner kubikkmeter av vulkanens volum er borte etter utbruddet. Vulkanens gjenværende volum er nå mellom 40 millioner og 70 millioner kubikkmeter.

Opplysningene er basert på visuelle målinger som vulkanologer og geologer foretok fredag.

Vulkanen, hvis navn betyr Krakatoas barn, begynte å danne seg på havbunnen i 1927 etter restene av Krakatoas beryktede utbrudd i 1883 som utløste en 30 meter høy tsunami. I 1929 var Anak Krakatoa synlig over havoverflaten, og den vokste seg til å bli 338 meter over havoverflaten, ifølge målinger fra september i år.

Vulkanen spydde ut millioner av kubikkmeter med stein og masse som falt ned i havet og utløste tsunamien som tok livet av minst 426 mennesker 22. desember. Over 7200 personer ble skadd og mer enn 40.000 personer måtte evakueres fra kystområdene på den vestlige delen av Java og den sørlige delen av Sumatra.

Basert på vulkanens nåværende tilstand er det små sjanser for at en ny tsunami kan oppstå, ifølge myndighetenes vurderinger.

Les mer om

  1. Jordskjelv
  2. Indonesia