Rekordhøyt antall journalister fengslet for å være «fiender av staten»

ISTANBUL (Aftenposten): Recep Tayyip Erdogan, Xi Jinping og Abdel Fattah el-Sisi har en ting til felles. De fengsler flere journalister enn noen andre.

Fengslingen av journalister blir jevnlig møtt med demonstrasjoner i Tyrkia. Her er den kjente tyske journalisten Gunter Wallraff med på en demonstrasjon mot terroranklagene mot avisen Cumhuriyets journalister den 31. oktober. Han holder en plakat med bilde av den fengslede gravejournalisten Ahmet Sik.

For andre år på rad er det rekordmange journalister som fengsles fordi de gjør jobben sin, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). Ifølge deres årlige rapport er det 262 journalister på verdensbasis som sitter fengslet på grunn av arbeidet sitt.

Nok en gang er det Norges allierte Tyrkia som utmerker seg ved å fengsle flest journalister. 73 journalister var den 1. desember i år fengslet i Tyrkia utelukkende på grunn av arbeidet sitt, ifølge CPJs rapport. Det er en liten nedgang fra samme tid i fjor, da 81 journalister satt fengslet i Tyrkia.

Enda flere journalister har alvorlige anklager rettet mot seg som kan resultere i flere års fengsel, men er nå løslatt fra varetekt.

Den malaysiske journalisten Mok Choy Lin, som jobber for den tyrkiske TV-stasjonen TRT, ble sammen med to kolleger fengslet den 27. oktober for å ha fløyet en drone over parlamentsbygningen i Myanmar. Hun og kollegene er også tiltalt for å ha begått kriminelle aktiviteter som bryter med immigrasjonslovene, og risikerer opptil 5 års fengsel.

Tyrkia hevder prominente journalister er spioner og terrorister

Blant journalistene som nevnes i rapporten, er den prisbelønnede Cumhuriyet-journalisten Ahmet Sik og den tyrkisktyske Die Welt-journalisten Deniz Yüzel.

Tyrkiske myndigheter benekter at Sik og Yüzel er fengslet for sin journalistiske aktivitet.

– Han er ikke en journalist, han er en terrorist, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til den tyske kansleren Angela Merkel da hun ba om Yüzels løslatelse i mars i år. På et valgmøte hevdet Erdogan at Yüzel var en spion for Tyskland og et medlem av den terrorstemplede organisasjonen PKK.

Kadri Gursel, en spaltist i den tyrkiske avisen Cumhuriyet, kysser kona Nazire Kalkan Gursel etter at han og flere andre er blitt løslatt fra Silivri-fengselet den 26. september. Redaktøren Murat Sabuncu og gravejournalisten Ahmet Sik var blant fire ansatte som ikke ble løslatt.

Fengslet for å «skape kaos»

Det samme argumentet ble gjentatt da tyrkiske myndigheter måtte forsvare fengslingen av Sik overfor den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR).

Fengslingen av Sik er ikke begrunnet i hans journalistiske aktivitet, hevder det tyrkiske justisdepartementet ifølge Hurriyet.

Terror-tiltalen mot Sik er begrunnet med hans aktivitet på sosiale medier, intervjuer med medlemmer av den terrorstemplede organisasjonen PKK og nyhetsartikler han har skrevet om lastebiler fulle av våpen som Tyrkias sikkerhetstjeneste (MIT) ville sende til opprørere i Syria i 2014.

Tyrkiske myndigheter hevder Sik lovpriser terror og legitimerer vold, mens han «forsøker å skape kaos» med sine reportasjer og poster på sosiale medier.

Gravejournalist Ahmet Sik er blitt fengslet både for å være kritiske mot Gülen-nettverket og for angivelig å ha tilknytning til nettverket.

Anklaget for å stå i ledtog med nettverket han kritiserte

Ifølge CPJ er alle journalistene som holdes fengslet i Tyrkia, anklaget for antistatlig virksomhet. Mange er blitt fengslet for angivelig tilknytning til Gülen-bevegelsen, som anklages for å ha stått bak fjorårets mislykkede kuppforsøk.

Ahmet Sik ble i april i år frifunnet for en seks år gammel terrortiltale. Bakgrunnen var at han i utga den meget Gülen-kritiske boken «Imamens armé» i 2011. Nå anklages han for å ha drevet propagandavirksomhet for det samme nettverket, og holdes fortsatt fengslet.

– Det er ikke blitt lagt frem et eneste bevis i en eneste sak hittil, sier
Eva Stabell, prosjektleder med ansvar for internasjonale saker i Norsk Journalistlag.

Hun mener det er opplagt at alle arrestasjonene skyldes at myndighetene vil kneble pressen.

– Tyrkiske medier er nå 100 prosent Erdogan-kontrollert, mener hun.

USAs president Donald Trump inviterte Recep Tayyip Erdogan til Det hvite hus i mai.

Legger deler av skylden på Trump

CPJ mener det internasjonale samfunnet har gjort lite for å isolere regimene som fengsler journalister. De hevder også at USAs president Donald Trump gir disse landenes regimer vann på mølla ved konsekvent å omtale kritiske medier som «fake news».