Trump åpen for tostatsløsning for Israel og Palestina

USAs president Donald Trump lover å presentere en «veldig rettferdig» fredsplan i Midtøsten før nyttår og åpner for en tostatsløsning.

President Donald Trump uttalte seg onsdag om målet sitt om å få til en varig fredsløsning for Midtøsten og for første gang sa han at han tror mest på en tostatsløsning. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • og NTB

Dette er første gang den amerikanske presidenten eksplisitt sier at han har mest tro på en tostatsløsning som varig fredsløsning for israelere og palestinere.

– Fred mellom Israel og palestinerne er svært viktig for Midtøsten, og vi prøver veldig hardt å få det til. Jeg tror en tostatsløsning er mer sannsynlig, men hvis de går for en enstatsløsning, om de går for tostatsløsning – det er greit for meg, hvis de begge er fornøyd. Hvis begge er fornøyd, så er jeg fornøyd med hvilken som helst av løsningene, sa Trump under en pressekonferanse i FN i New York onsdag kveld.

– Jeg er en tilrettelegger, slo Trump fast.

Presidenten har hatt samtaler med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu i New York og sa at det var en av hans drømmer å få til en fredelig løsning på konflikten. Trump sa etterpå at han venter at Israel vil komme med innrømmelser for å få i havn en endelig avgjørelse på konflikten. Uttalelsen står i kontrast til at palestinerne har kritisert Trump-administrasjonen for å ødelegge alt håp om fred.

Jared Kushner, Trumps svigersønn og seniorrådgiver i Det hvite hus, har jobbet med en fredsplan i mer enn et år, men lite er blitt sagt om hva som konkret er kommet ut av arbeidet så langt.

– Jeg vil anslå i løpet av de neste to til tre til fire måneder, svarte Trump onsdag kveld da han ble spurt om tidsramme for når en fredsplan kunne ventes.

– Jeg tror virkelig noe vil skje. Det er en av mine drømmer å få det gjort innen utgang av min første presidentperiode, sa Trump, som dermed har på seg til januar 2021 med å fred i Midtøsten.