Rundt én million demonstranter i Barcelonas gater under katalanernes nasjonaldag

I anledning Catalonias nasjonaldag, har nærmere én million katalanere tatt til gatene i Barcelona i en massiv demonstrasjon for uavhengighet fra Spania.

Et folkehav fylte tirsdag gatene i Barcelona under katalanernes nasjonaldag. Folk vifter med det karakteristiske separatistflagget estelada, som er et viktig symbol for katalanerne.

Den katalanske nasjonaldagen, kalt Diada, er til minne om da kong Filip V av Spania beseiret Catalonia i 1714.

Krisen i Catalonia kulminerte i oktober i fjor, da regionforsamlingen erklærte uavhengighet fra Spania. Det førte til at Spania avviklet regionens selvstyre.

Flere separatistledere sitter fengslet, mens den tidligere regionspresidenten Carles Puigdemont har reist i eksil.

Demonstranter i Avenida Diagonal i Barcelona. Så mange som en million mennesker deltar i demonstrasjonen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere demonstrasjoner

Under tirsdagens demonstrasjoner ble kravene om uavhengighet fra Spania og løslatelse av de fengslede separatistlederne gjentatt.

Om bare få uker er det nøyaktig ett år siden fjorårets omstridte folkeavstemning i Catalonia, og Catalonias regionspresident Quim Torra sier dagens demonstrasjon bare er den første i en lang rekke kommende demonstrasjoner.

– I løpet av de kommende ukene vil vi gå hardt inn for å kreve løslatelsene av dem som er fengslet. Om de ikke blir løslatt, vil min regjering og det katalanske parlamentet ta nødvendige grep, advarer Torra, ifølge AP.

Catalonias regionspresident Quim Torra sier dagens demonstrasjon bare er den første i en lang rekke kommende demonstrasjoner.

Foreslår folkeavstemning

Folk vifter med det katalanske separatistflagget og holder opp bokstaver som staver ordet «Independencia» (uavhengighet) under tirsdagens demonstrasjon.

Spanias statsminister Pedro Sanchez foreslo forrige uke å arrangere en folkeavstemning om Catalonia skal få mer selvstyre.

– Det vil bli en folkeavstemning om selvstyre, ikke full selvbestemmelse, sa Sanchez.

Det er foreløpig ukjent når den eventuelle folkeavstemningen skal arrangeres. Statsministerens mindretallsregjering trenger støtte fra katalanske separatistpartier for å få gjennomslag for folkeavstemningen.

I juli møtte den spanske regjeringssjefen en katalansk leder for første gang på to år. Siden har Sanchez, som i sommer overtok etter Mariano Rajoy, hatt flere samtaler med Torra om Catalonias fremtid.